...Carbonnade, azaz a flamand tokány az eredeti recept. Ez a saját verzióm, amit mondanom se kell, hogy egyszerűbb és finomabb. Ennek az ételnek a lelke a jó minőségű sör. Eredetileg marhából készítik, de vaddisznóból, vagy más vadból még jobb! Bármilyen vörös hússal megpróbálhatod! A burgonya egy egyszerű tepsiben sült verzió, ami nagyon jó mutat a tányéron és ropogós a külseje. Nagyon jó választás, bármilyen szaftos ételhez. Így már csak valami zöldséget kellett kitaláljak mellé. Így készítettem egy egyszerű grillezett spárgát, mivel épp szezonja van és nagy kedvencem! Ezt a fantasztikus szaftos ételt még bográcsba a haverokkal is elkészítheted, ha már unod a klasszikus magyar bográcsételeket, akkor ez a te ételed! Próbáld ki! Nem fogod megbánni! :)
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg marhahús, szeletekre vágva
- fehérliszt
- 3-6 evőkanál növényi olaj
- 100 g vaj
- 3 db vöröshagyma, apróra vágva
- 100 g füstölt szalonna, apróra vágva
- 3 db Blonde Leffe 0,33 sör
- 3 evőkanál dijoni mustár
- 3 db nagy babérlevél
- 2 csapott teáskanál kakukkfű (vagy pár szál friss)
- frissen őrölt fekete bors
- 2-3 csapott teáskanál só
- 1-3 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál fehérbor ecet
- 4-8 db azonos méretű, piros héjú burgonya
- 500 g zöld spárga
Eszközök:
Magas falú teflon serpenyő+fedő
Vágódeszka, konyhakés
Botmixer
Tepsi, sütőpapír
Elkészítése:
Miután megpirult, hozzáadom a babérleveleket, a kakukkfüvet, az ecetet és a cukrot, majd felöntöm a sörrel. 3-5 percig forralom, majd visszateszem a húsokat és fedő alatt, alacsony hőmérsékleten puhára párolom. (Mivel sose nézem ilyenkor az időt, nehéz megmondani, hogy mennyi idő alatt puhul meg. Függ az állat életkorától és hogy melyik részét használtam! Másfél óra alatt puhára főtt körülbelül, de ez lehet akár kétszer ennyi idő is, ha öreg állatból készíted.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése