Japánban ez az étel rendkívül közkedvelt. Sokféleképpen készítik. Kicsit olyan mint nálunk a palacsinta. Nagyjából 437.426 fajtája létezik. Ennél az ételnél fontos a jó alaplé, mert a ramen elkészítése pár perc csak. Érdemes előtte egy egyszerű csont/húslevest csinálni.
Az alapléhez tetszőlegesen tehetünk bele opcionálisan zöldségeket, nem kell mindegyiket használnod, csupán ezek a legelterjedtebb összetevői ennek a levesnek. Ami szinte minden ramenben feltűnik: tojás, sült hús, tészta és némi zöldség. Én most csak fafülgombát, babcsírát, bambuszrügyet és sárgarépát használtam. Egyszerű, illatos és laktató egytálétel, tele vitalitással! Ezt neked is ki kell próbálnod! Jah és a nori lap kimaradt! Én nagyon nem kedvelem! A nori lapot tengeri algából készítik és imádják a japánok! Meghagyom nekik!
Hozzávalók (4 személyre):
Az alaplé:- 3 gerezd fokhagyma
- ugyanannyi gyömbér
- 2,5 liter víz
- marha csont, vagy más aprólék (pl.: pulyka nyak, szárny, sertés csont)
- 2 szál újhagyma, vékony karikákra vágva a tálaláshoz
- 1-2 chili paprika, apróra vágva a tálaláshoz
- 8 evőkanál szójaszósz
- 4 evőkanál mirin
- 2 evőkanál pirított szezámmagolaj
- 1 evőkanál rizsecet
Feltétek 4 főre:
- 4 nagy csipet bébi spenót levél (opcionális)
- 4 nagy csipet, vékony csíkokra vágott kínai kel / káposzta (opcionális)
- 4 nagy csipet, csíkokra vágott bambuszrügy (konzerv) (opcionális)
- 4 nagy csipet mungóbab csíra (opcionális)
- 20 g szárított shiitake gomba / fafül gomba, 2 órára beáztatva, majd feldarabolva (opcionális)
- 1-2 sárgarépa, vékony csíkokra gyalulva. vagy julienre vágva (opcionális)
- 4 tojás+csipet só
- 4 felső csirkecomb filé/mell filé+gyömbérpor-só
- pár evőkanál növényi olaj
- Soba tészta
Eszközök:
1 szűrő+lábas a tészta főzéséhez1 lábos+fedő, a leveshez (+kis lábas)
Teflon serpenyő
Vágódeszka, konyhakés, gyalu, húslapát, tányérok
Elkészítése:
Először a vizet felteszem és hozzáteszem a csontokat, a pucolt gyömbért (félbe vágva) és a fokhagymákat (egészben). Forrás után tartalékon 1 órát főzöm, fedő alatt.
Egy tálba összekeverem a levesízesítőt. Ehez szójaszószt, mirint, rizsecetet és szezámmagolajat használok. Félreteszem.
Egy kis lábasba vizet forralok és a gombát 15 percig főzőm. Kiveszem és ezután jöhet a többi zöldség (kivéve a babcsírát és a spenótot!), majd 1 perc főzöm. Félrehúzom
Szia, baromira tetszik a cikk :)
VálaszTörlés