...egy nagyszerű, friss és enyhén savanykás gombócleves! A sok zöldségtől igazán könnyű és másnaposság űző leves!
Hozzávalók:
- 30-35 dkg sovány darált hús (csirke/pulyka/marha)
- 1 db tojás
- 1 csokor kapor, apróra vágva
- 1 nagy sárgarépa, félkarikákra vágva
- 1 nagy fehérrépa, félkarikákra vágva
- 1 nagy burgonya, kis kockákra vágva
- 1 fej hagyma, apróra vágva
- 1 fél zellergyökér, tetszőleges méretre vágva
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 citrom
- 1 evőkanál házi ételízesítő
- 1 kis doboz tejföl
- 1 evőkanál kukorica keményítő/liszt
- só
- bors
- olaj
Elkészítése:
- A gombóc: a darált húst a zsemlemorzsával és a tojással, 1 teáskanál só kíséretében és fél csokor kaporral jól összegyúrom.
- A hagymát az olajon megpirítom, majd felöntöm vízzel. Beleteszem a házi ételízesítőt, majd sózzom és borsozom.
- Hozzáadom a répákat, a zellert, a krumplit, majd 1 fél karikákra vágott citromot.
- A gombócokat ujjpercnyi méretre formázom és a forrásban lévő levesbe teszem.
- Fedő alatt és takarékon, addig főzöm, míg a zöldségek meg nem puhulnak (kb. 20-30 perc) és a gombócok fel nem jönnek a leves tetejére.
- A citromkarikákat kihalászom.
- Mielőtt lezárnám, a tejfölt a keményítővel simára keverem és behabarom vele a levest. Belekeverem a frissen vágott kaprot is és megkóstolom. Ha nem elég savanyú a citrom másik felét belefacsarom, ha kell sózom még.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése