2015. július 9., csütörtök

Svéd Húsgolyók, Zöldbors Mártásban

...imádom a húsgolyókat, a zöldborsot és a sűrű ízes szaftot, egy csöppnyi pikantériával. Így jellemezném ezt az ételt. Eredetileg sertésből készül és olajban sütik ki a húsgolyókat. Én viszont kalóriaszegény verziót készítettem. Így csirkemellet használtam és a sütőben sütöttem ki. Vigyázzunk az egészségünkre! :) Nincs mit kommentálnom ehhez az ételhez. Egyszerűen fantasztikus!

(köretnek párolt rizst és sült cukkini spagettit kínáltam)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 500 g darálthús (sertés, marha, csirke vagy vegyesen)
  • 1 tojás
  • 140 g-os tejföl (Laktózmentes)
  • 50 g (4 evőkanál) burgonya keményítő
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
  • fél teáskanál citrombors
  • extra szűz olíva olaj
Mártáshoz:
  • 2-3 evőkanál zöldbors 
  • 2 teáskanál nádcukor
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 teáskanál Worchester szósz
  • 2 csapott evőkanál burgonya keményítő
  • 5 dl növényi főzőkrém (szója/rizs/zab alapú)
  • ~4 dl víz

Eszközök:

Magas falú serpenyő+fedő
Vágódeszka, konyhakés, keverőtál, habverő, mérőhenger
Tepsi, sütőpapír

Elkészítése:


200 fokra feltekerem a sütőt (alul-felül sütő fokozaton).

Egy magas falú serpenyőbe 1 evőkanál olíva olajat öntök és megpirítom benne a hagymát, végén pedig hozzákeverem a fokhagymát és együtt sütöm még fél percig. Félrehúzom.

Egy keverőtálba teszem a húst és hozzáteszem a megpirított hagymát, fokhagymát, a keményítőt, a tojást, a tejfölt, a petrezselyemzöldet, a citromborsot és végül sózom. Jó alaposan összekeverem a tiszta kezemmel. Végül lágy állagot kapok.

Egy tepsire sütőpapírt fektetek. Vizes kézzel, óvatosan falatnyi darabokat helyezek a tepsire. Megspriccelem olíva olajjal és 35 perc alatt megsütöm.

Közben a serpenyőt gyorsan kitörlöm/elmosom. Egy evőkanál olajat teszek bele és beleszórom a borsot (amit előtte enyhén megtörök mozsárban), majd egy fedőt teszek rá. Közepes hőfokon 1-2 percig rázogatva pirítom! Felöntöm 4-5 dl vízzel és elkezdem főzni. Addig főzöm csendesen, míg el nem készülnek a húsgolyók!

Közben egy kis keverőtálba összekeverem a főzőkrémet, a keményítővel, a cukorral, a mustárral és a worchestershire szósszal. Picit sózom és azonnal hozzáöntöm a zöldborshoz. Ha kell, sózom még. Habverővel/fakanállal, folyamatosan kevergetem. (Ha kell hígítom még vízzel)

Forralás után beleteszem a húsgolyókat a mártásba és még 10 percig, fedő alatt, csendesen párolom. Párszor átkeverem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése