...imádom a húsgolyókat, a zöldborsot és a sűrű ízes szaftot, egy csöppnyi pikantériával. Így jellemezném ezt az ételt. Eredetileg sertésből készül és olajban sütik ki a húsgolyókat. Én viszont kalóriaszegény verziót készítettem. Így csirkemellet használtam és a sütőben sütöttem ki. Vigyázzunk az egészségünkre! :) Nincs mit kommentálnom ehhez az ételhez. Egyszerűen fantasztikus!
(köretnek párolt rizst és sült cukkini spagettit kínáltam)
Hozzávalók (4 személyre):
- 500 g darálthús (sertés, marha, csirke vagy vegyesen)
- 1 tojás
- 140 g-os tejföl (Laktózmentes)
- 50 g (4 evőkanál) burgonya keményítő
- 1 kisebb fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
- só
- fél teáskanál citrombors
- extra szűz olíva olaj
Mártáshoz:
- 2-3 evőkanál zöldbors
- 2 teáskanál nádcukor
- 2 teáskanál mustár
- 2 teáskanál Worchester szósz
- 2 csapott evőkanál burgonya keményítő
- só
- 5 dl növényi főzőkrém (szója/rizs/zab alapú)
- ~4 dl víz
Eszközök:
Magas falú serpenyő+fedő
Vágódeszka, konyhakés, keverőtál, habverő, mérőhenger
Tepsi, sütőpapír
Elkészítése:
200 fokra feltekerem a sütőt (alul-felül sütő fokozaton).
Egy magas falú serpenyőbe 1 evőkanál olíva olajat öntök és megpirítom benne a hagymát, végén pedig hozzákeverem a fokhagymát és együtt sütöm még fél percig. Félrehúzom.
Egy keverőtálba teszem a húst és hozzáteszem a megpirított hagymát, fokhagymát, a keményítőt, a tojást, a tejfölt, a petrezselyemzöldet, a citromborsot és végül sózom. Jó alaposan összekeverem a tiszta kezemmel. Végül lágy állagot kapok.
Egy tepsire sütőpapírt fektetek. Vizes kézzel, óvatosan falatnyi darabokat helyezek a tepsire. Megspriccelem olíva olajjal és 35 perc alatt megsütöm.
Közben a serpenyőt gyorsan kitörlöm/elmosom. Egy evőkanál olajat teszek bele és beleszórom a borsot (amit előtte enyhén megtörök mozsárban), majd egy fedőt teszek rá. Közepes hőfokon 1-2 percig rázogatva pirítom! Felöntöm 4-5 dl vízzel és elkezdem főzni. Addig főzöm csendesen, míg el nem készülnek a húsgolyók!
Közben egy kis keverőtálba összekeverem a főzőkrémet, a keményítővel, a cukorral, a mustárral és a worchestershire szósszal. Picit sózom és azonnal hozzáöntöm a zöldborshoz. Ha kell, sózom még. Habverővel/fakanállal, folyamatosan kevergetem. (Ha kell hígítom még vízzel)
Forralás után beleteszem a húsgolyókat a mártásba és még 10 percig, fedő alatt, csendesen párolom. Párszor átkeverem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése