2016. január 25., hétfő

Zsúrkenyér

...az egyik legjobb kenyérfajta, ami jó pár nap után, ugyan olyan omlós és puha marad. Ebbe szezámmag is került, bár mindenféle magvakkal, fűszerekkel kiegészíthető. Sőt! pirított hagymával, vagy szalonnával is készítheted! Sajnos legalább kétszer keleszteni kell, ami időbe telik, úgyhogy inkább hétvégi programnak ajánlanám, amikor van ideje az embernek. Feltétlen próbáld ki, mert megéri!


Hozzávalók (kb. 2 x 0,5 kg-os kenyérhez):

  • 250 g burgonya, megfőzve, pépesítve
  • 2-2,5 dl langyos tej
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 20 g friss élesztő
  • 600 g liszt
  • 120 g lágy vaj
  • 15 g só
  • 1 teáskanál étkezési keményítő + 1 dl víz

Eszközök:

Keverőtál
Ecset
Tepsi+sütőpapír

Elkészítése:


A burgonyát sós vízbe megfőzöm, majd egyneművé pépesítem (vagy kihűtve lereszelem).

A tejet, a cukorot, az élesztőt és egy marék lisztet egy mérőhengerbe felfuttatom.

A maradék lisztet elkeverem a sóval. Hozzáöntöm a felfuttatott tejet, a vajat és beleteszem a pépeített burgonyát.

Alaposan összegyúrom. két cipót formálok és lefedve kétszeres nagyságig kelesztem.

Kikészítek egy tepsit, sütőpapírral.

Újragyúrom a tésztát és a tepsire teszem, majd megvágom a tetejét. Letakarom és hagyom pihenni még kb. fél órát, hogy újra megkeljen. Addig előmelegítem a sütőt 200 fokra.

Egy deci vizet keményítővel elkeverek és megkenem a kenyér tetejét egy ecsettel.

200 fokon (alul-felül sütés fokozaton) 35-40 perc alatt pirosra sütöm.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése