...egy igazi nagymama receptje! Egy jóbarátom kívánságára ezt a receptet is megosztom veletek. Itt egy autentikus étel, amit senkinek se kell bemutatnom.
Hozzávalók:
- 500 g liszt (BL55)
- 1 csomag szárított élesztő
- 50-60 g cukor
- csipet só
- 2 tojás sárgája
- 3,5 dl tej (szoba hőmérsékletű!)
- 100 g olvasztott vaj
Eszközök:
Keverőtál
Nyújtófa
Kör alakú formáló / bögre
Serpenyő, szűrőlapát
Szita
Elkészítése:
Egy keverőtálba szitálom a lisztet. Elkeverem benne a sót, a cukrot és az élesztőt. Hozzárakom a két tojás sárgáját és a tejet. Alaposan kikeverem. Az olvasztott vaj egy részét a keverőtál oldalára csorgatom és belegyúrom a tésztába. Többször megismétlem, míg el nem fogy a vaj. Miután szépen összegyúrtam, lefedve kelesztem 1-2 óráig, míg szépen megnő.
Lisztezett felületre borítom és 1-1,5 cm vastagra nyújtom. Egy gyűrűvel formára vágom. (Ha nincs, akkor egy kilisztezett bögrével/pohárral.) Pihentetem még fél órát.
A serpenyőbe annyi olajat öntök, hogy a fánkok felét MÉG NE érje el!!! Ettől fog szépen megnőni és a középső fehéres rész, ami az autentikusságát adja.
Középmagas hőfokon világosbarnára sütöm. Egy szűrőlapáttal konyharuhára szedem és lecsepegtetem.
Miután kicsit kihűlt, porcukrot szitálok rá.
TIPP:
- Tölteni is lehet. Házi lekvárral, vagy magunk főzött sűrű krémmel. Töltsd egy habzsákba, lehetőleg olyan véggel, ami hosszúkás (töltésre való). A kisült fánkot megfogod és az oldalába szúrod a habzsákot. Óvatosan elkezded nyomni és kifele húzni. Figyeld közbe hogy meg ne repedjen a fánk!
- Mártani is lehet! Vízgőz fölött olvaszott csokiba is márthatod a tetejét!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése