...Montenegróban ettem Pljeskavicat, ajvárral, friss zöldségekkel, pont ilyen lepényben. Mindenféle szendvics és burger készíthető ebből a lapos kenyérkéből. A tartósságát nem tudom megmondani, mert mindig hamar elfogy. Másnap még mindig ugyan olyan omlós és puha. Próbáld ki bátran, akár egy grillezés alkalmával!
Hozzávalók:
- 50 dkg BL 80 kenyérliszt
- csipet szódabikarbóna
- 1 dl tej
- 2 dl víz
- 2 evőkanál olaj
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
Elkészítése:
A lisztet egy keverőtálba mérem, majd elkeverem benne a sót és a szódabikarbonátot.
A tejet 20 másodpercre a mikróba teszem, hogy enyhén meleg legyen. Belemorzsolom az élesztőt, majd hozzáteszem a cukrot és egy villával elkeverem. Egy csipet lisztet szórok a tetejére és félreteszem.
Amint felfutott az élesztő, a vízzel és olajjal együtt a liszthez öntöm.
Jó alaposan, egyneművé gyúrom.
6 db (14 dkg) gombócokká formálom és félreteszem pihenni. 20-30 perc után, lisztezett felületre teszem és tetszőleges nagyságra, kb. tenyér méretűre nyomkodom. Nem használtam sodrófát, fölöslegesnek éreztem. 30 percet újra pihentetem. Addig 200 fokra előmelegítem a sütőt.
Miután megkelt, egy ecset segítségével jó laposan megkenem vízzel.
Egy kis hőálló tálba vizet teszek és elhelyezem a sütő aljába.
30 perc alatt pirosra sütöm, ha kell útközben megforgatom a tepsit. (Ha két tepsit használsz, célszerű félúton felcserélni, hogy egyenletesen süljön!)
Papírkosárba teszem és egy tiszta, nedves konyharuhával letakarom és így várom meg, míg kihűl kicsit. Frissen fogyasztva a legjobb!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése