...Egy nagyszerű és gyors kenyérlepény recept, amihez most 3 különféle feltét receptet mutatok. Elárulom a tökéletes steak készítés fortélyait. Végül két kedvencem is helyet kap. A családi recept alapján készült padlizsánkrém és a nagy favoritomat a klasszikus tatár beefsteak.

Flatbread (10-12 db):
- 500 g liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csapott evőkanál só
- 500 g natúr joghurt
- liszt a szóráshoz
A lisztet elkeverem a sóval és a sütőporral.
Ezután hozzáteszem a joghurtot és egynemű, de ragacsos tésztává gyúrom.
Bőven lisztezett felületre borítom és 8-10 dkg-os gombócokat mérek ki.
Sodrófával laposra nyújtom és középmagas hőfokon egy teflonos palacsinta sütőbe, mindkét felét megsütöm. (Vigyázz mert hamar megég!)
STEAK
Miből készítsük?
Bélszín, Hátszín, Rib-eye, Rostélyos, Fehérpecsenye, Porterhouse/T-bone
A lényege, hogy jó minőségű húst szerezzünk be. Ez az alapja, nem vitás! Van, hogy elég érett húst kapunk a hentestől. Ekkor már süthetjük is otthon. Mindenképp kérdezzük meg a hentest, hogy mit ajánl! Amennyibe friss húst kapunk, érdemes legalább pár napig bő olajba, sóba és borsba érlelni, úgy, hogy teljesen elfedje. Másik módszer, hogy a beolajozott és fűszerezett hús légmentesen, folpakkba csomagolom és így érlelem. Akár több mint 1 hétig is eláll, mindkét módszerrel. Ekkor kedvünk szerint más fűszerekkel is pácolhatjuk, de nem fontos, mivel gyakran mártással kínálják. A másik lehetőség hogy a szeleteket lesózzuk és borsozzuk (esetleg mással fűszerezzük), majd a felületüket olajjal bedörzsöljük és folpakkba, légmentesen becsomagoljuk. Így érleljük 1-2 napig. Ekkor is hihetetlen omlós húst kapunk. Az érlelés ideje függ a hús minőségétől, az állat korától és hús fajtától. Ezért nehéz megmondani, hogy mennyi ideig is kell pácolni a húst.
Legáltalánosabb, hogy a steaket csak sózzák és borsozzák, majd a mártása teszi igazán élvezetessé. Az alábbi képen láthatjuk, hogyan kell megvizsgálni a steaket, hogy kiderüljön, mennyire sült át. Számomra a Medium Rare és a Medium a legkedvesebb. Steaket sütni a legegyszerűbb dolog, csak jó hús kell hozzá! Attól függően, hogy mennyire szeretnéd átsütne, állítsuk be a hőfokot a grillserpenyőbe.
Ha véresen szereted, nagyon fel kell hevíteni, ha átsütve, akkor középmagas hőfokon kell. Sose tegyünk sok szeletet a serpenyőbe! Hagyjuk, hogy kényelmesen elférjenek és még mi is hozzá férjünk a szafthoz, hogy locsolgathassuk. Sokan sütés után beteszik a sütőbe pár percre.
Alaptörvények:
- Pácold/érleld a húst!
- A hús sütés előtt szoba hőmérsékletű legyen!
- A sütéshez 50% tiszta vajat és 50% növényi olajat használjunk! (Hevíítésnél várjuk meg, hogy a vaj víztartalma elforrjon. Ez kb. 1 perc. Ha ezt nem várjuk meg, előfordulhat, hogy nem pirítani fogjuk a húst, hanem elkezd párolódni.)
- A hús mindegyik oldalát le kell pirítani! Még a széleit is, ha magas a hússzelet!
- A sütőzsírral locsolgassuk!
- A húst sütés után 5-10 percig pihentetni kell!
Tatár beefsteak
- 250 g bélszín
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál pirospaprika (lehetőleg füstölt)
- 1 evőkanál Worchester szósz
- negyed vöröshagyma
- 1 teáskanál erős pista (elhagyható)
- 1-2 tojás sárgája
- fél teáskanál fekete bors
- fél teáskanál só
A húst és a negyed hagymát felkockázom és egy késes robotgépbe teszem. (A feketeövesek késsel vágják pépessé a húst, a hagymát pedig nagyon apróra vágják!)
Hozzáteszem a mustárt, a paradicsom sűrítményt, a fűszerpaprikát, a Worchester szószt, az erős pistát, a tojás sárgáját, majd rendesen megborsozom és csipet szóval ízesítem. Jó alaposan összedarálom.
Fogyasztás előtt legalább 1 órát állni hagyom a hűtőben. Ha kell utólag ízesítem még.
Padlizsánkrém
- 1 nagy padlizsán (~500 g)
- só
- frissen őrölt tarka bors
- 200 g ömlesztett sajt (Laktózmentes)
- 2-3 evőkanál majonéz
- fél evőkanál mustár
- 1 közepes gerezd fokhagyma
A padlizsánt félbe vágom. Tányérra teszem és megsózom és borsozom. Mikrohullámú sütőbe teszem 15 percig. Egy mérőhengerbe teszem a majonézt, a mustárt, az ömlesztett sajtot és a fokhagymát. Miután kész a padlizsán, megvárom még kézmeleg lesz. Egy evőkanál segítségével kiszedem a padlizsán húsát és a mérőhengerbe teszem. A héját kidobom. Az egészet jó alaposan összeturmixolom, ha kell ízesítem még sóval, vagy borssal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése