...a nyári sláger, ami nélkül nem is tudnék élni! Igazi klasszikus! A nagy kérdés mindig ugyan az! Mitől marad roppanós az uborka? Mindenki esküszik valamire, valójában több dologra is figyelni kell. A legfontosabb az uborka! Friss és ropogóst válassz! A legjobb ha megnyomogatod a végüket. Ott kezd el puhulni először, illetve "szőrös" legyen még. Ha kicsit "szőrős" még, az azt jelzi, hogy frissen van szedve. A másik fontos tényező a meleg, napfényes idő. Nyári kánikulában 2 nap alatt simán elkészül. Amennyiben több napot is kint kell hagynod, úgy az idő elteltével puhulhat.
Hozzávalók:
- 12-13 db uborkához
- 3 kis/2 közepes gerezd fokhagyma
- 5-6 szem fekete bors
- 1 nagy babérlevél
- Fél fehér zsemle
- 1 nagy evőkanál só
- 900 ml víz
- Friss kapor
Eszközök:
1 db üveg (töltött tömeg: 850g)
Vágódeszka, kés, szivacs
Kis lábas, mérőhenger, szűrő
Elkészítése:
Az uborkákat megmosom egy szivaccsal. Egy kis késsel hosszába megkarcolom a külsejét (nem vágom be!).
Az üveg aljára halmozom a friss kaprot, borsot, babérlevelet, majd az uborkákat jó szorosan belehelyezem. Közé nyomkodom az egész fokhagymákat.
Hideg-enyhén langyos vízbe elkeverem a sót és annyit öntök az üvegbe,hogy ellepje az uborkákat.
A tetejére egy fél zsemlét helyezek.
Kistányér teszek az aljára, mert kifuthat, egy másikkal pedig lefedem, hogy a bogarak ne tudjanak bemászni.
Nagy melegben, kánikulában 2 nap alatt megérhet, de a 3 nap a jellemzőbb!
Mindenképp megkóstolom, mielőtt behozom a napról, nehogy nyers maradjon a közepe!
Miután elkészült, leszűröm egy műanyag dobozba. Lemosom az uborkákat és a levével együtt a hűtőbe teszem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése