...imádom a ramen-t és legutóbb erre a csodára bukkantam amit most elhoztam nektek. Fantasztikus és különleges ízek jellemzi. Pirított szezámmag, chili és sok-sok zöldség. Csakis imádni lehet! Egyszer beszerezed a különleges alapanyagokat, utána már könnyedén eltudod készíteni. Lentebb megtalálod a kedvenc chili olaj receptemet is, ami kihagyhatatlan az ázsiai konyhában.
Elkészítés (4 személyre):
A legfontosabb, hogy minden hozzávalót készíts elő!
Tálalás előtt kicsit melegítsd vissza a toppingot!
Alapléhez:
- 1 l víz+házi leves ételízesítő/levespor/kocka, vagy alaplé
- 1 l szójatej (vagy más típusú mag-tej)
- 5 g kombu (szárított tengeri hínár)
- 5-6 db szárított shiitake gomba (előáztatva, mosva)
Leves ízesítő:
- 4 evőkanál pirított szezámpaszta (tahini) (de selymes mogyorókémmel is készítheted!)
- 4 evőkanál (Shoyu, vagy világos) szójaszósz
- 4 teáskanál pirított szezámmag olaj
- 4 teáskanál rizsecet (vagy sima ételecet 10%)
Topping:
- fél brokkoli
- 4 nagy csipet mungóbab csíra
- 4-8 db gomba
- 4 db tojás
- 2 db pak choi
Húshoz:
- 1000 g darát sertéshús
- 4 evőkanál chili olaj
- 6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 ujjnyi gyömbér, reszelve
- 2 evőkanál Toban Djan (Kínai chilis babpaszta)
- 2 evőkanál Oyster szósz
- 6 evőkanál rizs főzőbor (Shao Xing)
Tálaláshoz:
- 4 teáskanál házi chili olaj (Én ezt a receptet használom, annyi variálással, hogy MSG helyett sóval és thai chili pehely helyett Koreai gochugaru chili pelyhet használok. Ez a chili nem annyira erős, mint a thai. Számomra a thai chili nagyon nagyon erős.)
- snidling, vagy újhagyma zöldje apróra vágva
- pirított szezámmag
- főtt ramen, vagy más tojásos ázsiai tészta
Elkészítés:
A chili olajat előző nap elkészítem. Hűtőben tárolom.
A "leves ízesítő" hozzávalóit egy kis keverőtálba teszem és alaposan kikeverem.
Az alaplevéhez felteszek 1 l vizet és hozzáteszem a kombut és a beáztatott shiitake gombákat. 20 percig főzöm és végül felöntöm 1 l szójatejjel. Kidobom a gombákat és a kombut az alapléből. Félreteszem az alaplevet.
Egy teflon serpenyőbe felhevítem a chili olajat és megpirítom benne a húst. Közben hozzáteszem a szójaszószt. Miután pergősre és barnásra pirult, hozzáteszem a zúzott fokhagymát és a gyömbért. Fél perc keverés után hozzáteszem a chilis babpasztát, az oyster szószt és a főzőbort. Egy percig sütöm, majd félreteszem.
Egy kis lábasba vizet forralok. Óvatosan beleteszem a 4 tojást és 8 percig főzöm. Utána jeges vízbe lehűtöm, utána megpucolom.
Egy kis serpenyőbe megpirítom a gomba szeleteket.
Egy nagyobb lábasba vizet forralok. Sózom, majd megfőzöm a brokkoli rózsákat. Egy szűrővel kimerem és jeges vízbe sokkolom. Félreteszem.
A mungóbab csírát 1 percig főzöm, majd jeges vízbe sokkolom. Félreteszem.
A Pak Choit is megfőzöm pár perc alatt és jeges vízbe sokkolom. Félreteszem.
A megmaradt zöldség főzővízben megfőzöm a tésztát.
Tálalás:
A leveses tálba teszek 3-4 evőkanál "leves ízesítőt", majd rámerem a tűzforró levest. Elkeverem, majd beleteszem a tésztát, a darált húst, a blansírozott zöldségeket, a sült gombát, a félbevágott tojást.
1 evőkanál chili olajjal meglocsolom. Megszórom snidlinggel és pirított szezámmaggal.
Ahonnan be tudod szerezni az alapanyagokat:
Országszerte nyílnak meg az ázsiai élelmiszerboltok. Nagy valószínűséggel ott megtalálod a recepthez szükséges alapanyagokat.
Én az Asian Food Center-be, vagy a DunaPandaba szoktam járni. Amennyiben webshopból szeretnél rendelni a legjobb az Ázsia Bt..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése