2024. november 8., péntek

Sous Vide Libacomb, Vörösboros Lilakáposztával, Hagymás Tört Burgonyával és Barnamártással

...a Márton napi libavacsora.




Hozzávalók (4 személyre):

Combokhoz:
  • 4 db nagy libacomba
  • 2 evőkanál kacsa/libazsír
  • só és firssen őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma, szeletekre vágva
  • 2 szál friss rozmaring

Káposztához:
  • fél fej lilakáposzta, gyalulva (1,3 kg)
  • 2 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 1-2 evőkanál cukor (vagy édesítőszer)
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 3-4 db babérlevél
  • 2 teáskanál őrölt köménymag
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • só és frissen őrölt bors

Burgonyához:
  • 1,5 kg burgonya
  • 2 fej (300-350g) vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál kacsa/libazsír
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 dl alaplé
  • só és frissen őrölt bors

Barnamártáshoz:
  • 1 nagyobb fej sonkahagyma
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 púpozott teáskanál sűrű paradicsompüré
  • 5 dl folyadék: libacomb sült leve + víz
  • 2 evőkanál Worcester-szósz
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 babérlevél
  • csipet kakukkfű/rozmaring
  • 1 dl konyok/cherry
  • 1 evőkanál áfonya/szilva lekvár
  • só, friss bors
  • 1 dl víz+1 evőkanál keményítő

Eszközök:

Sous vide szett
Lábas+fedő
Vágódeszka, konyhakés
Gyalu
Forralólábas
Nagy serpenyő


Elkészítése:

A libacombokat megtisztítom. Sózom és borsozom. Kettesével vákuumzacskóba teszem és egy evőkanál libazsír kiséretével levákuumozom.

A burgonyákat megpucolom és kockákra vágom. Megsózom, majd egy vákuumzacskóba teszem és egy evőkanál libazsír kiséretével levákuumozom.

80 fokos vízfürdőben 6 órán át hőkezelem a combokat és a burgonyát.

Közben elkészítem a káposztát. Miután legyalultam az apróra vágott hagymát kevés olajon lepirítom. (Ha cukrot használsz szórd hozzá, hogy karamellát kapj.)

Hozzáteszem a legyalult káposztát. Sózom, borsozom, megfűszerezem babérlevéllel és őrölt köménnyel. Átkeverem. Beleöntöm a vörösbort, a citrom levél és reszelt héját. Újra átkeverem és miután elpárolgott az alkohol, a legalacsonyabb hőfokon, fedő alatt párolom x percig. Útközben 1x-1x átkeverem.

Miután elkészültek a combok és a burgonya, elsőként a burgonyával kezdek.

Egy serpenyőbe zsiradékot hevítek és megpirítom az apróra vágott hagymát. Hozzáteszem a burgonya kockákat. Megszórom borssal és pirospaprikával. Kevés vizet, vagy tejet öntök alá, hogy szaftosabb legyen. (vajat is tehetsz hozzá). Fakanállal kevergetem, hogy összetörjenek a burgonyakockák.

A libacombok mellől egy mérőhengerbe öntöm a levél. Miután kicsit kihűlt, a tetejére kicsapódik a zsír. Ezt óvatosan egy lábosba szedem egy evőkanállal. (Ezt a zsiradékot pár percig sütöm. Miután picit kihűlt egy tálkába teszem. Ezt a sült zsírt a hűtöben tárolom és sütéshez, vagy zsíroskenyérhez elhasználom majd.)

A megmaradt pecsenyelevet fogom használni. Felöntöm vízzel, hogy 5 dl folyadékot kapjak.

Egy forralólábasba teszek 1 evőkanál zsírt és megpirítom benne a hagymát. A vége fele hozzteszem a sűrített paradicsomot. Világosbarnára pirítom, majd felöntöm a pecsenyelével és a konyakkal. Fűszerezem, babérlevéllel, borssal, és kakukkfűvel. Hozzáteszem a mustárt, a worchester szószt, a szójaszószt, a cukrot és a lekvárt. Miután felforrt, 15 percig csendesen főzöm. Ezután ha kell sózom még és a keményítős vízzel besűrítem. Egy kevés vajat ízlés szerint lehet hozzá tenni.

Egy kiöntö tálba, vagy kancsóba leszűröm! Tálalás előtt a kicsapódott zsiradékot egy evőkanállal leszedem!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése