....avagy a lengyelek savanykás levese. Tradicionálisan erjesztett rozskovásszal savanyítják, ami a jellegetességét adja. Szerencsére már itthon is beszerezhető (lásd a hozzávalóknál)! Lengyelországi úton találkoztam ezzel az étellel és azonnal beleszerettem. Alapvetően sült szalonnával, főtt tojással készítik, néhol fehér kolbászt is raknak bele. Rozscipóba tálalva a tökéletes! Én természetesen felturbóztam leveszöldségekkel (répákkal, zellerrel) és sertéshússal. Így aztán igazán laktató egytálétel lett!
Hozzávalók (10-12 adag):
- 1 db 0,5 dl zurek alaplé (erjesztett rozskovász)
- 3 l víz
- 100 g füstölt szalonna (húsos)
- 500 g sertéshús, kockázva
- 2 kisebb hagyma, apróra vágva
- 2 szál sárgarépa, karikázva
- 1 szál fehérrépa, vékonyan karikázva
- 2 szál angol zeller, vékonyan karikázva
- 2 kis doboz tejföl + 1 evőkanál keményítő
- 2 teáskanál szárított majoránna
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 2 db babérlevél
- Só
- Frissen őrölt bors
- 1 evőkanál növényi olaj
- 8 db tojás
Eszközök
5 L lábas, fedővel
Vágódeszka, konyhakés
Kis lábas, fedővel
Tepsi
Elkészítése:
A nagy lábosba 1 evőkanál olajat öntök és megpirítom benne a füstölt szalonnát. Mielőtt majdnem kész, hozzáteszem a finomra vágott hagymát és együtt készre pirítom. Átforgatom rajta a felkockázott sertéshúst. Ízesítem babérlevéllel, fokhagymaporral és majorannával. Felöntöm 3l vízzel. Hozzáteszek 2-3 teáskanál sót és frissen őrölt borsot. Forrás után tartalékon főzöm, míg a hús majdnem tökéletesen puha nem lesz.
A rozscipók tetejét levágom, kezemmel kibelezem. 160 fokos sütőbe addig sütöm még szépen ki nem szárad.
Közben a tojásokat kis lábasba teszem és forrástól számított 15 percig főzöm. Után hideg vízbe kihűtöm. Pucolom és gerezdekre vágom. Félreteszem.
Hamár a hús majdnem jó, a levebe teszem a zöldségeket és a zurek alaplevet. 20-30 percig főzöm még. A végén a keményítővel kikevert tejföllel behabarom.
Végül a levesbe keverem a főtt tojást és rozscipóba tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése