...avagy az olasz gombás tészta. Imádom ezt az olasz receptet! Pofon egyszerű elkészíteni. A napokban olvastam egy cikket amiben Jim Fuller ausztrál szakács (igazi gombamester) szerint a legjobb pirított gombát úgy lehet elkészíteni, ha először kis vízben főzöd, úgy hogy párologjon el róla a folyadék. Így végül koncentrált ízű és szépen megpirult gombát kapunk. Annyira meglepődtem, hogy azonnal ki akartam próbálni! Elő is kaptam ezt a szuper receptet! Meglepetésemre igazat adok Jim-nek. Tényleg fantasztikus módszer ez! Ezentúl csak így fogok gombát pirítani! (ejtsd: boszkáiólá)
Hozzávalók (2 személyre):
- 2 szelet füstölt házi zsírszalonna / 8 szelet bacon, vékonyra aprítva
- 500 g csiperkegomba, negyedekre vágva
- 2 dl főzőtejszín / vegán főzőkrém
- 8 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
- 2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
- pecorino romano - kecskesajt a tálaláshoz (elhagyható)
- só
- őrölt tarkabors
- 1 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 250 g penne, vagy más száraztészta
Eszközök:
magas falú teflon serpenyő
nagy lábas+fedő
tésztaszűrő
vágódeszka, konyhakés, fakanál
sajtreszelő
Elkészítése:
A gombákat negyedekre vágom és a serpenyőbe dobom. Hozzáöntök egy bögre (250-300 ml) vizet és elkezdem magas hőfokon főzni. Néha átkeverem egy fakanállal. Nagyjából 20 perc alatt elpárolog a víz.
Közben felteszem a tésztát és al dante-re főzöm.
Amikor elpárolgott a folyadéka gomba alól, hozzádobom a felaprított szalonnát és egy evőkanál olíva olajat öntök rá. 1-2 percig keverve pirítom.
Ezután hozzteszem a szeletelt fokhagymát és még 1 percig keverve pirítom addig, míg aranybarna lesz minden.
Hozzáöntöm a fehér bort és a tejszínt. 1-2 perc alatt kiforralom az alkoholt. Közben ízesítem frissen őrölt tarka borssal, sóval.
Végül rászórom a reszelt parmezánsajt és a mártáshoz teszem a frissen kifőzött tésztát. Összekeverem és alacsony hőfokon készre főzöm a tésztát. Ha szükséges a főzővízből merítek a mártásba és ezzel beállítom mártás sűrűségét, majd megszórom az aprított petrezselyemmel és elkeverem.
Tálaláskor reszelt kecskesajtot (vagy más olasz sajtot) reszelek rá.
Ezt én is kipróbálom
VálaszTörlés