2023. július 19., szerda

Olasz paradicsomos húsgombóc, burgonyafánkkal (sós Zeppole)

....olasz hangulattal megfűszerezett, egyszerű fogás. Zeppole eredetileg egy olasz édes burgonyafánk, de most sósan és egészségestudatosan (teljes kiőrléső lisztettel, kevesebb olajjal, cukor- és tejmentesen) készítettem el. Fantasztikus és könnyű nyári ételt ez.


Hozzávalók (4 személyre):

Húsgombóchoz:
  • 500 g darált sovány sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszeltve
  • 2 evőkanál extra szűz oliva olaj
  • 1 nagy marék reszelt grana padano sajt
  • 150 g hántolt köles
  • 2 darab tojás
  • 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • késhegynyi fehér bors
  • ugyan annyi őrölt szerecsendió
  • másfél csapott teáskanál só

Paradicsomszószhoz:
  • 2 l passzírozott paradicsom
  • kb. fél liter alaplé (vagy víz)
  • 2-3 szál zeller zöldje
  • frissen vágott bazsalikom
  • frissen őrölt tarkabors
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • ízlés szerint cukor, vagy édesítő

Burgonyafánkhoz (kb. 25 db-hoz):
  • 250 g krumpli
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g BL55 finomliszt
  • 2 db tojás
  • 2 csapott teáskanál só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 40 g extra szűz olíva olaj (eredetileg 50 g vaj kell)


Elkészítése:


Először az egész burgonyát héjastul megfőzöm sós vízbe, majd miután kihűlt kicsit, megpucolom és (kislyukú) sajtreszelőn lereszelem. Hozzáteszem a sót, a lisztet, a tojásokat, az olíva olajat (vagy olvasztott vajat) és az élesztőt. Jó alaposan összegyúrom, majd lefedem konyharuhával és félreteszem pihenni.

Egy serpenyőbe olajat hevítek és üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Egy keverőtálba teszem. Hozzárakom a darált húst, a tojásokat, a reszelt sajtot, a kölest, a lisztet, a fehér borsot, a szerecsendiót és a sót. Jó alaposan kikeverem a kezemmel.

Egy lábosba öntöm a passzírozott paradicsomot. Frissen őrölt borssal, sóval és házi ételízesítővel fűszerezem. Felöntöm alaplével. A zellerzöldjét is beleteszem. Miután felforrt, takarék lángra teszem. A húskeverékből gombócokat formálok és óvatosan beleteszem a paradicsomszószba. Fedő alatt kb. 40 percet főzöm. 

Előkészítem az Airfryert és megsprisszelem olíva olajjal. Egy mélytányérba vizet teszek magam mellé. Vizes kézzel a megkelt burgonyás tésztából gombócokat formálok és az Airfryer kosarába teszem. Mivel sütés alatt még nőni fog kicsit, kényelmesen helyezem el. Megspriccelem olíva olajjal. 190 fokon 15 percig sütöm. 10 percnél 1x megforgatom. Nálam 2 kör alatt megsült az összes.
Eredetileg bő, forró olajba kell sütni. Ha nincs airfryer otthon, maradj a bő olajban sütésnél.

Miután minden kész, a paradicsomszószba keverem a frissen vágott bazsalikomot.
Ha nem elég édes, ízlés szerint tegyél bele cukrot, vagy édesítőszert.
Tálaláskor frissen reszelt grana padanoval kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése