Mindig egy dolog zavart leves készítésekor és ez az ételízesítő! Mivel vegyiparin tanultam középiskolában, rögeszmém, hogy minden élelmiszer hátoldalán lévő összetevőket elolvasom. Mindegyik tele van ízfokozókkal, színezékkel és adalékanyagokkal, hogy a félresikerült levest is finomnak érezzük. Fogalmunk sincs milyen minőségű zöldségeket használtak az elkészítéséhez. Évek óta hiszek a természetes alapanyagokba és kerülöm is a hasonló termékeket. Egyik nap találkoztam egy jó nevű gasztromagazinban ezzel a recepttel. Gyorsan felszabadultam a világhálóra és körbenéztem, ki-hogy csinálja. Végül az első verziót választottam, mivel ezt nyersen kell eltenni és akár 1 évig is eláll. Az üvegek fertőtlenítését ne felejtsd el! A legegyszerűbb, ha mindegyikbe teszel egy-két ujjnyi vizet és beteszed a mikróba kb. 15-20 percre. Végül kiöntöd belőle a vizet és egy kicsit vársz vele, hogy lehűljön az üveg. Ilyen pofon egyszerű az egész! Ehhez az ételízesítőhöz nem kell más, mint egy jó robotgép, ami finomra tudja darálni a zöldségeket. Első körben megpucoltam a zöldségeket és összevágtam, hogy könnyeben le tudjaam darálni a robotgéppel. Nekem sajnos csak kis méretű gépem van, így legalább 10 adagba tudtam leaprítani. Így végül egy nagy lábosba tettem a megdarált zöldségeket, majd jól összekevertem a sóval. Volt, hogy botmixerrel is ráturmixoltam. Így még simábbra tudtam dolgozni. Kiszedtem az üvegekbe úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Ennyi! Irány a spejz! Levesekhez, ragukhoz, egytálételekhez tökéletes ízesítő!
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgarépa
- 25 dkg fehérrépa
- 25 dkg karalábé
- 25 dkg káposzta
- 25 dkg karfiol
- 25 dkg zellergumó
- 25 dkg vöröshagyma
- 25 dkg paradicsompaprika
- 25 dkg zöldpaprika
- fél csokor petrezselyem
- fél csokor zellerzöld
- fél csokor lestyán
- 30 dkg só
Egy szombat délelőtti piacon, könnyedén beszerezheted az alapanyagokat. Ráadásul arányaiban sokkal olcsóbban jössz ki, mintha leveskockát, vagy más ételízesítőt használnál.
A maradék (zeller, karfiol) zöldségeket + egy kis répákkal, könnyed zöldséglevest készíthetsz a vasárnapi asztalra. A fennmaradt káposztát megdinsztelheted, hagy salátát csinálhatsz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése