...Egy nagyon egyszerű kenyér recept, akár kezdőknek is! Kevés munka van vele, csupán idő kell neki! Akkor csinálok ilyen kenyeret, ha hétvégén friss, ropogósat akarok reggelizni. Mivel 12-14 órát kell pihentetni ezt a kenyeret, így este bekeverem, hogy másnap reggel kisüthessem! Igazi vastag héjú, ropogós kenyér! Tökéletes választás kis vendégváró falatkákhoz, vagy mártogatósokhoz/krémekhez.
Nem kell dagasztani, ezért nincs sok munka vele, csupán időt igényel. Egyik hétvégén próbáld ki! Tehetsz hozzá fűszereket, szárított paradicsomot, olíva bogyót, pirított hagymát, szalonnát, magvakat, vagy akár a tetejére sajtot is szórhatsz kedved szerint!
Hozzávalók (2 db Gyökérkenyérhez):
- fél kg liszt BL55
- maximum 5 g szárított élesztő
- 16 g só
- ~4 dl langyos víz
Idő
előkészület 5 perc
pihentetés 12-14 óra+10 perc
sütés 40-50 perc
sütés utáni pihentetés 15 perc
Eszközök:
Nagy keverőtál
Tiszta konyharuha, szilikonlapát
Tepsi, sütőpapír
Toll-, vagy szilikon ecset
Elkészítése:
Egy keverőtálban elkeverem a liszttel, a sót, az élesztőt, majd hozzáadom a 4 dl vizet és szilikon lapát (és a kezem) segítségével összeállítom a tésztát. Nem dagasztom, csak összekeverem jó alaposan.
Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és huzatmentes helyen hagyom pihenni 10 percig. Közben felfűtöm a sütőt 230 fokra, majd betolom a kenyereket a sütőbe. A sütő aljába 3-4 méretesebb jégkockát rakok, vagy vizet teszek egy kis hőálló edénybe. 40-50 percig sütöm, de félidőben megfordítom a tepsit (és ha nagyon pirulnának a hőmérsékletet is visszaveszem 200 fokra. Ez sütőtől függ!). Addig sütöm, míg szép színük nem lesz.
Miután kész, egy tollecsettel megkenem a kenyerek külsejét vízzel. Konyharuhával lefedve, legalább 15 percet pihentetem, mielőtt szeletelném.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése