...a klasszikus magyaros zöldbab leves, kolbásszal, csípősen! Igazi hazai ízek, igazán gyorsan! Vagány leves, nem csak betyároknak!
Hozzávalók (5 L-es láboshoz):
- 1000 g sárga hüvelyű zöldbab
- 4 db kisebb sárgarépa, félkarikákra vágva
- 2 db kisebb fehérrépa, félkarikákra vágva
- fél zellergumó, kockákra vágva
- 2 db kisebb vöröshagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál kacsazsír / más növényi, vagy állati eredetű zsiradék
- 1 púpos evőkanál házi ételízesítő
- 400 g csípős, füstölt snack kolbász, karikákra vágva
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 csapott teáskanál fokhagymapor
- 3-4 db babérlevél
- 2 csapott teáskanál őrölt köménymag
- só
- frissen őrölt bors
- 1 kis csokor frissen aprított petrezselyemzöld
- 1 kis doboz tejföl a tálaláshoz
Elkészítése:
A nagy lábosba 1 evőkanál kacsazsírt hevítek és megpirítom a hagymát. Beledobom a kolbász darabokat és 1 percig pirítom. Félrehúzom és megszórom pirospaprikával, borssal, őrölt köménymaggal és a babérleveleket is hozzáteszem. Átforgatom és félig felöntöm vízzel. Ízesítem még házi ételízesítővel és 1 teáskanál sóval.
Hozzáteszem a feldarabaolt zöldbabot, sárgarépát, fehérrépát és zellert. Ha szükséges öntök hozzá még vizet. Felforralom és csendesen főzöm, amíg megfőnek a zöldségek. (kb. 20-30 perc)
Miután elkészült, belekeverem a felaprított petrezselyemzöldet.
Tejföllel kínálom.
Opcionálisan sűrítheted tejfölös habarással, vagy keményítővel. Főzhetsz bele galuskát, vagy eperlevél tésztát is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése