2023. szeptember 26., kedd

Betyárleves

 ...a klasszikus magyaros zöldbab leves, kolbásszal, csípősen! Igazi hazai ízek, igazán gyorsan! Vagány leves, nem csak betyároknak!



Hozzávalók (5 L-es láboshoz):

  • 1000 g sárga hüvelyű zöldbab
  • 4 db kisebb sárgarépa, félkarikákra vágva
  • 2 db kisebb fehérrépa, félkarikákra vágva
  • fél zellergumó, kockákra vágva
  • 2 db kisebb vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál kacsazsír / más növényi, vagy állati eredetű zsiradék
  • 1 púpos evőkanál házi ételízesítő
  • 400 g csípős, füstölt snack kolbász, karikákra vágva
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 csapott teáskanál fokhagymapor
  • 3-4 db babérlevél
  • 2 csapott teáskanál őrölt köménymag
  • frissen őrölt bors
  • 1 kis csokor frissen aprított petrezselyemzöld
  • 1 kis doboz tejföl a tálaláshoz

Eszközök:

5 L lábas+fedő
Vágódeszka, konyhakés, zöldséghámozó, keverőtál



Elkészítése:


A nagy lábosba 1 evőkanál kacsazsírt hevítek és megpirítom a hagymát. Beledobom a kolbász darabokat és 1 percig pirítom. Félrehúzom és megszórom pirospaprikával, borssal, őrölt köménymaggal és a babérleveleket is hozzáteszem. Átforgatom és félig felöntöm vízzel. Ízesítem még házi ételízesítővel és 1 teáskanál sóval.

Hozzáteszem a feldarabaolt zöldbabot, sárgarépát, fehérrépát és zellert. Ha szükséges öntök hozzá még vizet. Felforralom és csendesen főzöm, amíg megfőnek a zöldségek. (kb. 20-30 perc)

Miután elkészült, belekeverem a felaprított petrezselyemzöldet.

Tejföllel kínálom.

Opcionálisan sűrítheted tejfölös habarással, vagy keményítővel. Főzhetsz bele galuskát, vagy eperlevél tésztát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése