Hozzávalók (2 személyre):
Leveshez- 2 evőkanál pirított szezámmag olaj
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- ua. gyömbér apróra vágva
- negyed fej vöröshagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál gochugaru - koreai piros chili pehely (enyhén csípős)
- 100 ml Shaoxing rizs főzőbor
- 1 evőkanál Toban Djan szósz
- 5 g Kombu
- 1 liter alaplé
- 1 teáskanál só
Chili olajhoz (500 ml):
- 2 db csillagánizs
- negyed teáskanál egész szegfűszeg
- 1 teáskanál szecsuáni bors
- 1 db fahéj rúd
- 4 db zöld kardamom
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál egész feketebors
- 1 evőkanál szezámmag
- 3 evőkanál gochugaru - koreai piros chili pehely (enyhén csípős), vagy más chili
- 2 teáskanál só
- 4 gerzed fokhagyma, felszeletelve
- 1 ujjbegynyi gyömbér, felszeletelve
- 3 szál újhagyma, 4-be vágva
- 1 evőkanál fekete rizsecet
- 500 ml növényi olaj
Topping (opcionálisak):
- Tofu - füstölt, kevés olajon megpirítom / Csirkemell - szójaszószba pácolva, roston sütve
- Cukkini karikák - sütve
- Sárgarépa szalagok - blansírozva
- Főtt tojás, félbevágva (gyöngyöző vízben 6 és fél percig főzni)
- Fafülgomba, beáztatva, majd megfőzve
- Soba, vagy más kifőtt tészta
- Újhagyma, karikázva
- Szezámmag, pirítva
- tálaláshoz: Chili olaj, Szezámmag olaj, Shoyu szójaszósz, Fekete rizsecet
Egy nagyobb, tiszta üvegbe rakom. Hozzáteszem a chili pelyhet, a rizsecetet és a sót.
Felmelegítem az olajat és beleteszem a fokhagymát, a gyömbért és az újhagymát. Alacsony hőfokon 10-15 percig sütöm.
Az üveget biztonsági okokból a mosogatótálcába teszem. Ha hibás, vagy gyenge lenne az üveg, a hő hatására elpattanhat!
Egy fém szűrővel az üvegbe szűröm a forró olajat. VIGYÁZZ! Fel fog forrni!
Hagyom kihűlni. Hűtőben tárolom. Pár nap után átszűröm egy másik tiszta üvegbe.
A hűtőszekrényben évekig eláll!
Leves elkészítése:
A szezámolajon megpirítom a fokhagymát, hagymát és a gyömbért.
Felöntöm 100 ml főzőborral és 1 percig forralom, majd 1 evőkanál gochugaru chili pelyhet és 1 evőkanál Tabon Djan szószt elkeverek. Felöntöm alaplével és 5 g kumbot teszek bele. Legalább 15 percig főzőm.
Végül a kombut kidobom és tálalok.
Tálaláshoz
A ramen tál aljába teszek (adagonként):
- 1 evőkanál chili olajat
- fél evőkanál pirított szezámmag olajat
- 1 evőkanál fekete rizsecetet
- 1 evőkanál shoyu szójaszószt.
Felöntöm forró alaplével. Elkeverem. Beleteszem a tésztát és a tetejére halmozom a többi toppingot, végül megszórom újhagymával és szezámmaggal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése