2023. október 10., kedd

Red Chili Ramen

...egy szuper koreai hangulatú, csípős rament hoztam! Itt megtalálod az ázsai konyha egyik alapját, a chili olaj receptjét! Nagyon sok ételhez használják. Érdemes házilag elkészíteni és a hűtőben tárolni, ahol évekig elvan. Most tofuval készítettem, de csinálhatod tengeri hergentyűkkel, hallal, csirkével, sertéssel, vagy marhával is.


Hozzávalók (2 személyre):

Leveshez
  • 2 evőkanál pirított szezámmag olaj
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • ua. gyömbér apróra vágva
  • negyed fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál gochugaru - koreai piros chili pehely (enyhén csípős)
  • 100 ml Shaoxing rizs főzőbor
  • 1 evőkanál Toban Djan szósz
  • 5 g Kombu
  • 1 liter alaplé
  • 1 teáskanál só

Chili olajhoz (500 ml):
  • 2 db csillagánizs
  • negyed teáskanál egész szegfűszeg
  • 1 teáskanál szecsuáni bors
  • 1 db fahéj rúd
  • 4 db zöld kardamom
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál egész feketebors
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 3 evőkanál gochugaru - koreai piros chili pehely (enyhén csípős), vagy más chili
  • 2 teáskanál só
  • 4 gerzed fokhagyma, felszeletelve
  • 1 ujjbegynyi gyömbér, felszeletelve
  • 3 szál újhagyma, 4-be vágva
  • 1 evőkanál fekete rizsecet
  • 500 ml növényi olaj

Topping (opcionálisak):

  • Tofu - füstölt, kevés olajon megpirítom / Csirkemell - szójaszószba pácolva, roston sütve
  • Cukkini karikák - sütve
  • Sárgarépa szalagok - blansírozva
  • Főtt tojás, félbevágva (gyöngyöző vízben 6 és fél percig főzni)
  • Fafülgomba, beáztatva, majd megfőzve
  • Soba, vagy más kifőtt tészta
  • Újhagyma, karikázva
  • Szezámmag, pirítva
  • tálaláshoz: Chili olaj, Szezámmag olaj, Shoyu szójaszósz, Fekete rizsecet


Chili olaj elkészítése:


Az egész fűszereket és a szezámmagot száraz serpenyőben kicsit megpirítom.

Egy nagyobb, tiszta üvegbe rakom. Hozzáteszem a chili pelyhet, a rizsecetet és a sót.

Felmelegítem az olajat és beleteszem a fokhagymát, a gyömbért és az újhagymát. Alacsony hőfokon 10-15 percig sütöm.

Az üveget biztonsági okokból a mosogatótálcába teszem. Ha hibás, vagy gyenge lenne az üveg, a hő hatására elpattanhat!

Egy fém szűrővel az üvegbe szűröm a forró olajat. VIGYÁZZ! Fel fog forrni!

Hagyom kihűlni. Hűtőben tárolom. Pár nap után átszűröm egy másik tiszta üvegbe.
A hűtőszekrényben évekig eláll!


Leves elkészítése:


A toppingokat elkészítem/előkészítem.

A szezámolajon megpirítom a fokhagymát, hagymát és a gyömbért.

Felöntöm 100 ml főzőborral és 1 percig forralom, majd 1 evőkanál gochugaru chili pelyhet és 1 evőkanál Tabon Djan szószt elkeverek. Felöntöm alaplével és 5 g kumbot teszek bele. Legalább 15 percig főzőm.

Végül a kombut kidobom és tálalok.

Tálaláshoz

A ramen tál aljába teszek (adagonként):
  • 1 evőkanál chili olajat
  • fél evőkanál pirított szezámmag olajat
  • 1 evőkanál fekete rizsecetet
  • 1 evőkanál shoyu szójaszószt.
Felöntöm forró alaplével. Elkeverem. Beleteszem a tésztát és a tetejére halmozom a többi toppingot, végül megszórom újhagymával és szezámmaggal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése