2023. augusztus 24., csütörtök

Pasta Boscaiola

...avagy az olasz gombás tészta. Imádom ezt az olasz receptet! Pofon egyszerű elkészíteni. A napokban olvastam egy cikket amiben Jim Fuller ausztrál szakács (igazi gombamester) szerint a legjobb pirított gombát úgy lehet elkészíteni, ha először kis vízben főzöd, úgy hogy párologjon el róla a folyadék. Így végül koncentrált ízű és szépen megpirult gombát kapunk. Annyira meglepődtem, hogy azonnal ki akartam próbálni! Elő is kaptam ezt a szuper receptet! Meglepetésemre igazat adok Jim-nek. Tényleg fantasztikus módszer ez! Ezentúl csak így fogok gombát pirítani! (ejtsd: boszkáiólá)


Hozzávalók (2 személyre):

  • 2 szelet füstölt házi zsírszalonna / 8 szelet bacon, vékonyra aprítva
  • 500 g csiperkegomba, negyedekre vágva
  • 2 dl főzőtejszín / vegán főzőkrém
  • 8 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • pecorino romano - kecskesajt a tálaláshoz (elhagyható)
  • őrölt tarkabors
  • 1 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 250 g penne, vagy más száraztészta

Eszközök:

magas falú teflon serpenyő
nagy lábas+fedő
tésztaszűrő
vágódeszka, konyhakés, fakanál
sajtreszelő



Elkészítése:


A gombákat negyedekre vágom és a serpenyőbe dobom. Hozzáöntök egy bögre (250-300 ml) vizet és elkezdem magas hőfokon főzni. Néha átkeverem egy fakanállal. Nagyjából 20 perc alatt elpárolog a víz.

Közben felteszem a tésztát és al dante-re főzöm.

Amikor elpárolgott a folyadéka gomba alól, hozzádobom a felaprított szalonnát és egy evőkanál olíva olajat öntök rá. 1-2 percig keverve pirítom.

Ezután hozzteszem a szeletelt fokhagymát és még 1 percig keverve pirítom addig, míg aranybarna lesz minden.

Hozzáöntöm a fehér bort és a tejszínt. 1-2 perc alatt kiforralom az alkoholt. Közben ízesítem frissen őrölt tarka borssal, sóval.

Végül rászórom a reszelt parmezánsajt és a mártáshoz teszem a frissen kifőzött tésztát. Összekeverem és alacsony hőfokon készre főzöm a tésztát. Ha szükséges a főzővízből merítek a mártásba és ezzel beállítom mártás sűrűségét, majd megszórom az aprított petrezselyemmel és elkeverem.

Tálaláskor reszelt kecskesajtot (vagy más olasz sajtot) reszelek rá.


2023. július 19., szerda

Olasz paradicsomos húsgombóc, burgonyafánkkal (sós Zeppole)

....olasz hangulattal megfűszerezett, egyszerű fogás. Zeppole eredetileg egy olasz édes burgonyafánk, de most sósan és egészségestudatosan (teljes kiőrléső lisztettel, kevesebb olajjal, cukor- és tejmentesen) készítettem el. Fantasztikus és könnyű nyári ételt ez.


Hozzávalók (4 személyre):

Húsgombóchoz:
  • 500 g darált sovány sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszeltve
  • 2 evőkanál extra szűz oliva olaj
  • 1 nagy marék reszelt grana padano sajt
  • 150 g hántolt köles
  • 2 darab tojás
  • 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • késhegynyi fehér bors
  • ugyan annyi őrölt szerecsendió
  • másfél csapott teáskanál só

Paradicsomszószhoz:
  • 2 l passzírozott paradicsom
  • kb. fél liter alaplé (vagy víz)
  • 2-3 szál zeller zöldje
  • frissen vágott bazsalikom
  • frissen őrölt tarkabors
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • ízlés szerint cukor, vagy édesítő

Burgonyafánkhoz (kb. 25 db-hoz):
  • 250 g krumpli
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g BL55 finomliszt
  • 2 db tojás
  • 2 csapott teáskanál só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 40 g extra szűz olíva olaj (eredetileg 50 g vaj kell)


Elkészítése:


Először az egész burgonyát héjastul megfőzöm sós vízbe, majd miután kihűlt kicsit, megpucolom és (kislyukú) sajtreszelőn lereszelem. Hozzáteszem a sót, a lisztet, a tojásokat, az olíva olajat (vagy olvasztott vajat) és az élesztőt. Jó alaposan összegyúrom, majd lefedem konyharuhával és félreteszem pihenni.

Egy serpenyőbe olajat hevítek és üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Egy keverőtálba teszem. Hozzárakom a darált húst, a tojásokat, a reszelt sajtot, a kölest, a lisztet, a fehér borsot, a szerecsendiót és a sót. Jó alaposan kikeverem a kezemmel.

Egy lábosba öntöm a passzírozott paradicsomot. Frissen őrölt borssal, sóval és házi ételízesítővel fűszerezem. Felöntöm alaplével. A zellerzöldjét is beleteszem. Miután felforrt, takarék lángra teszem. A húskeverékből gombócokat formálok és óvatosan beleteszem a paradicsomszószba. Fedő alatt kb. 40 percet főzöm. 

Előkészítem az Airfryert és megsprisszelem olíva olajjal. Egy mélytányérba vizet teszek magam mellé. Vizes kézzel a megkelt burgonyás tésztából gombócokat formálok és az Airfryer kosarába teszem. Mivel sütés alatt még nőni fog kicsit, kényelmesen helyezem el. Megspriccelem olíva olajjal. 190 fokon 15 percig sütöm. 10 percnél 1x megforgatom. Nálam 2 kör alatt megsült az összes.
Eredetileg bő, forró olajba kell sütni. Ha nincs airfryer otthon, maradj a bő olajban sütésnél.

Miután minden kész, a paradicsomszószba keverem a frissen vágott bazsalikomot.
Ha nem elég édes, ízlés szerint tegyél bele cukrot, vagy édesítőszert.
Tálaláskor frissen reszelt grana padanoval kínálom.

2022. augusztus 23., kedd

Gyökérkenyér

...Egy nagyon egyszerű kenyér recept, akár kezdőknek is! Kevés munka van vele, csupán idő kell neki! Akkor csinálok ilyen kenyeret, ha hétvégén friss, ropogósat akarok reggelizni. Mivel 12-14 órát kell pihentetni ezt a kenyeret, így este bekeverem, hogy másnap reggel kisüthessem! Igazi vastag héjú, ropogós kenyér! Tökéletes választás kis vendégváró falatkákhoz, vagy mártogatósokhoz/krémekhez.
Nem kell dagasztani, ezért nincs sok munka vele, csupán időt igényel. Egyik hétvégén próbáld ki! Tehetsz hozzá fűszereket, szárított paradicsomot, olíva bogyót, pirított hagymát, szalonnát, magvakat, vagy akár a tetejére sajtot is szórhatsz kedved szerint!


Hozzávalók (2 db Gyökérkenyérhez):

  • fél kg liszt BL55
  • maximum 5 g szárított élesztő
  • 16 g só
  • ~4 dl langyos víz 

Idő

előkészület 5 perc
pihentetés 12-14 óra+10 perc
sütés 40-50 perc
sütés utáni pihentetés 15 perc

Eszközök:

Nagy keverőtál
Tiszta konyharuha, szilikonlapát
Tepsi, sütőpapír
Toll-, vagy szilikon ecset


Elkészítése:


Egy keverőtálban elkeverem a liszttel, a sót, az élesztőt, majd hozzáadom a 4 dl vizet és szilikon lapát (és a kezem) segítségével összeállítom a tésztát. Nem dagasztom, csak összekeverem jó alaposan.

Egy tiszta konyharuhával letakarom és huzatmentes helyen (pl.: a fűtetlen sütőben) kelesztem kb. 12-14 órát.

Az idő leteltével bőven lisztezett felületre borítom a tésztát, elfelezem, majd mindkét darab tésztát nagyobb téglalap alakúra paskolom és megformázom: feltekerem és hengerré formázom a tésztát, majd többször megcsavarom (tekerek rajta párat, mintha mosott ruhát csavarnék ki). A végeket óvatosan összenyomom, ha "kígyóra" sikerül tekernem.

Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és huzatmentes helyen hagyom pihenni 10 percig. Közben felfűtöm a sütőt 230 fokra, majd betolom a kenyereket a sütőbe. A sütő aljába 3-4 méretesebb jégkockát rakok, vagy vizet teszek egy kis hőálló edénybe. 40-50 percig sütöm, de félidőben megfordítom a tepsit (és ha nagyon pirulnának a hőmérsékletet is visszaveszem 200 fokra. Ez sütőtől függ!). Addig sütöm, míg szép színük nem lesz.

Miután kész, egy tollecsettel megkenem a kenyerek külsejét vízzel. Konyharuhával lefedve, legalább 15 percet pihentetem, mielőtt szeletelném.

2022. július 31., vasárnap

Tantanmen Ramen

...imádom a ramen-t és legutóbb erre a csodára bukkantam amit most elhoztam nektek. Fantasztikus és különleges ízek jellemzi. Pirított szezámmag, chili és sok-sok zöldség. Csakis imádni lehet! Egyszer beszerezed a különleges alapanyagokat, utána már könnyedén eltudod készíteni. Lentebb megtalálod a kedvenc chili olaj receptemet is, ami kihagyhatatlan az ázsiai konyhában.


Elkészítés (4 személyre):

A legfontosabb, hogy minden hozzávalót készíts elő!
Tálalás előtt kicsit melegítsd vissza a toppingot!

Alapléhez:

  • 1 l víz+házi leves ételízesítő/levespor/kocka, vagy alaplé
  • 1 l szójatej (vagy más típusú mag-tej)
  • 5 g kombu (szárított tengeri hínár)
  • 5-6 db szárított shiitake gomba (előáztatva, mosva)

Leves ízesítő:

  • 4 evőkanál pirított szezámpaszta (tahini) (de selymes mogyorókémmel is készítheted!)
  • 4 evőkanál (Shoyu, vagy világos) szójaszósz 
  • 4 teáskanál pirított szezámmag olaj
  • 4 teáskanál rizsecet (vagy sima ételecet 10%) 

Topping:

  • fél brokkoli
  • 4 nagy csipet mungóbab csíra
  • 4-8 db gomba
  • 4 db tojás
  • 2 db pak choi

Húshoz:

  • 1000 g darát sertéshús
  • 4 evőkanál chili olaj
  • 6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 ujjnyi gyömbér, reszelve
  • 2 evőkanál Toban Djan (Kínai chilis babpaszta)
  • 2 evőkanál Oyster szósz
  • 6 evőkanál rizs főzőbor (Shao Xing)

Tálaláshoz:

  • 4 teáskanál házi chili olaj (Én ezt a receptet használom, annyi variálással, hogy MSG helyett sóval és thai chili pehely helyett Koreai gochugaru chili pelyhet használok. Ez a chili nem annyira erős, mint a thai. Számomra a thai chili nagyon nagyon erős.)
  • snidling, vagy újhagyma zöldje apróra vágva
  • pirított szezámmag
  • főtt ramen, vagy más tojásos ázsiai tészta

Elkészítés:


A chili olajat előző nap elkészítem. Hűtőben tárolom.

A "leves ízesítő" hozzávalóit egy kis keverőtálba teszem és alaposan kikeverem.

Az alaplevéhez felteszek 1 l vizet és hozzáteszem a kombut és a beáztatott shiitake gombákat. 20 percig főzöm és végül felöntöm 1 l szójatejjel. Kidobom a gombákat és a kombut az alapléből. Félreteszem az alaplevet.

Egy teflon serpenyőbe felhevítem a chili olajat és megpirítom benne a húst. Közben hozzáteszem a szójaszószt. Miután pergősre és barnásra pirult, hozzáteszem a zúzott fokhagymát és a gyömbért. Fél perc keverés után hozzáteszem a chilis babpasztát, az oyster szószt és a főzőbort. Egy percig sütöm, majd félreteszem.

Egy kis lábasba vizet forralok. Óvatosan beleteszem a 4 tojást és 8 percig főzöm. Utána jeges vízbe lehűtöm, utána megpucolom.

Egy kis serpenyőbe megpirítom a gomba szeleteket.

Egy nagyobb lábasba vizet forralok. Sózom, majd megfőzöm a brokkoli rózsákat. Egy szűrővel kimerem és jeges vízbe sokkolom. Félreteszem.

A mungóbab csírát 1 percig főzöm, majd jeges vízbe sokkolom. Félreteszem.

A Pak Choit is megfőzöm pár perc alatt és jeges vízbe sokkolom. Félreteszem.

A megmaradt zöldség főzővízben megfőzöm a tésztát.

Tálalás:
A leveses tálba teszek 3-4 evőkanál "leves ízesítőt", majd rámerem a tűzforró levest. Elkeverem, majd beleteszem a tésztát, a darált húst, a blansírozott zöldségeket, a sült gombát, a félbevágott tojást.
1 evőkanál chili olajjal meglocsolom. Megszórom snidlinggel és pirított szezámmaggal.

Ahonnan be tudod szerezni az alapanyagokat:

Országszerte nyílnak meg az ázsiai élelmiszerboltok. Nagy valószínűséggel ott megtalálod a recepthez szükséges alapanyagokat.
Én az Asian Food Center-be, vagy a DunaPandaba szoktam járni. Amennyiben webshopból szeretnél rendelni a legjobb az Ázsia Bt..


2021. július 13., kedd

Kovászos Uborka

...a nyári sláger, ami nélkül nem is tudnék élni! Igazi klasszikus! A nagy kérdés mindig ugyan az! Mitől marad roppanós az uborka? Mindenki esküszik valamire, valójában több dologra is figyelni kell. A legfontosabb az uborka! Friss és ropogóst válassz! A legjobb ha megnyomogatod a végüket. Ott kezd el puhulni először, illetve "szőrös" legyen még. Ha kicsit "szőrős" még, az azt jelzi, hogy frissen van szedve. A másik fontos tényező a meleg, napfényes idő. Nyári kánikulában 2 nap alatt simán elkészül. Amennyiben több napot is kint kell hagynod, úgy az idő elteltével puhulhat.

(kép: nulla naposan)

Hozzávalók:

  • 12-13 db uborkához
  • 3 kis/2 közepes gerezd fokhagyma
  • 5-6 szem fekete bors
  • 1 nagy babérlevél
  • Fél fehér zsemle
  • 1 nagy evőkanál só
  • 900 ml víz
  • Friss kapor


Eszközök:

1 db üveg (töltött tömeg: 850g)
Vágódeszka, kés, szivacs
Kis lábas, mérőhenger, szűrő

Elkészítése:


Az uborkákat megmosom egy szivaccsal. Egy kis késsel hosszába megkarcolom a külsejét (nem vágom be!).

Az üveg aljára halmozom a friss kaprot, borsot, babérlevelet, majd az uborkákat jó szorosan belehelyezem. Közé nyomkodom az egész fokhagymákat.

Hideg-enyhén langyos vízbe elkeverem a sót és annyit öntök az üvegbe,hogy ellepje az uborkákat.
A tetejére egy fél zsemlét helyezek.

Kistányér teszek az aljára, mert kifuthat, egy másikkal pedig lefedem, hogy a bogarak ne tudjanak bemászni.

Nagy melegben, kánikulában 2 nap alatt megérhet, de a 3 nap a jellemzőbb!
Mindenképp megkóstolom, mielőtt behozom a napról, nehogy nyers maradjon a közepe!

Miután elkészült, leszűröm egy műanyag dobozba. Lemosom az uborkákat és a levével együtt a hűtőbe teszem.

2020. július 12., vasárnap

Vietnámi Pho, Kacsahússal

...a legjobb keleti húsleves! Friss és illatos, kellemesen fűszeres egytálétel, tele vitalitással! Nagy kedvencem amit most veletek is megosztok. Csavarként sült sous vide kacsamellel kínálom, amit persze egyszerűen bele is főzheted, de más hússal is elkészítheted. Autentikus ízvilág vár rád, ami könnyen magával ragad!


Hozzávalók (4 liter alapléhez):

  • 5 csillagánizs
  • 8 szegfűszeg
  • 1 szál fahéj
  • 1 teáskanál koriander mag
  • 1 teáskanál édeskömény mag
  • 4 evőkanál halszósz
  • 2 evőkanál házi ételízesítő
  • két hüvelykujjnyi pucolt gyömbér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa / 1 szál fehérrépa / negyed zellergumó
  • kb. 1 kg marha csont, vagy csontos hús

Sous Vide kacsamellhez:
  • kb. 300 g kacsamell
  • pár szelet friss gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szója szósz (világos)

Tálalásához:
  • citrom/lime, gerezdekre vágva
  • 1 csokor korianderzöld, apróra vágva
  • piros chili paprika, apróra vágva (ízlés szerint, opcionális)
  • újhagyma, apróra vágva
  • sárgarépa, vékony csíkokra gyalulva (opcionális)
  • mungóbab csíra
  • 200 g széles rizstészta
  • Sriracha chili szósz (opcionális)

Savanyított fokhagymához (Dam Toi):
  • 1 fej fokhagyma, hajszálvékonyra szeletelve
  • 0,5 dl 10% ecet
  • 1 dl víz
  • fél teáskanál cukor
  • fél teáskanál só

Eszközök:

(Sous Vide rúd, kád, vákuumzacskó, vákuumgép)
5 literes lábas+fedő
2-3 literes lábas a tésztához + tésztaszűrő
Kis teflon serpenyő + 2 evőkanál olaj
Vágódeszka, konyhakés
Kis tálkák
Kis lyukú szűrő a leveshez
Merőkanál, zöldséghámozó
kis dunctos üveg

Elkészítése:

A marha levescsontokat egy tepsibe helyezem és 250 fokos sütőbe, grill fokozaton 20 percig sütöm. Így kapunk egy kis sült ízt. Egy 5 l-es lábasba 4 l vizet öntök. Beleteszem a csontokat, a pucolt gyömbért, hagymát, leveszöldségeket (sárgarépát, fehérrépát, zellergumót), fokhagymát, a fűszereket és a halszószt. Miután felforrt, tartalékra teszem és 3-4 órán keresztül gyöngyözve főzöm. Útközben megkóstolom, hogy elég s e, ha kell teszek hozzá.

Egy kis teflon serpenyőben 2 evőkanál olajat hevítek és kérgesítem a kacsamellek mindkét oldalát. (Ha nem akarsz sous vide-alni, akkor tedd bele a levesbe. 2 óra elteltével megpuhul, kiveheted a levesből.) Félreteszem hűlni, addig előkészítem a vakuum zacskót és beleteszem a szeletelt gyömbért és a fokhagymát, majd a kihűlt kacsamelleket és hozzáteszek 1 evőkanál világos szója szószt. Levákuumolom és 65,5 fokos vízbe teszem 1 órára. Tálaláskor vékony szeletekre vágom.

A savanyított fokhagymához előveszek egy kis dunctos üveget és kimérem a ecetet, a vizet, a sót és a cukrot. Alaposan kikeverem, ezután beleteszem a lehellet vékonyra szeletelt fokhagyma gerezdeket. Elkeverem és legalább 2 órára hűtőbe teszem. A legjobb ha egy éjszakát tud pihenni a hűtőben.

Előveszek egy 2-3 literes lábast és beleteszem a rizstésztát, majd felöntöm vízzel. 1 óra áztatás után, megsózom és felkapcsolom alatta a tüzet, maximumra tekerem. Közben néha megkeverem, nehogy összeálljon. Forrástól számított 1-2 perc után leszűröm és hideg vízzel átmosom.

Közben előkészítem a tálaláshoz szükséges hozzávalókat.
  • A sárgarépát vékony csíkokra gyalulom.
  • A babcsírát megmosom.
  • Az újhagymákat vékony karikákra vágom.
  • A korianderzöldet apróra vágom.
  • A citromot gerezdekre vágom.
  • A csili paprikát apróra vágom. Kikészítem a chiliszószt
  • Felcsíkozom a húst
  • Előveszem a savanyított fokhagymát
Minden összetevőt egy-egy kis tálba teszek, hogy ízlés szerint mindenki annyit tehessen majd a levesébe, amennyit szeretne.

Az alaplevet jó forrón tálalom!





2020. március 31., kedd

Kovászos Kenyér

....mondanám, hogy egyszerű kovászos kenyért sütni, de ez lett életem leghosszabb bejegyzése. Igyekeztem minden technikát és praktikát összeszedni. Egyedül a coil hajtást nem írtam le, mert nem használtam, és csak a híg kenyereknél hatékony. Nekem nem hiányzott, anélkül is szuperjók lettek az eddigi kenyereim. Remélem ti is sikerrel fogtok járni. A kovász nevelésével kapcsolatban az alábbi FB oldalt ajánlom, mert tele van hasznos információkkal. 

A továbbiakban bemutatott kenyér meleg kelesztéssel készült.


Eszközök:

Konyhai mérleg, mérőhenger
Nagy keverőtál
Konyharuha, folpack, 1-2 ek. olaj
Szakajtó (kelesztőkosár)
Penge (borotva)
Pizzavas/Pizzakő/Jénai/Római tál, vagy bármi ami jól vezeti a hőt. Legrosszabb esetben a tepsi is jó. (Én pizzavason sütöm.)
Kis dunsztosüveg, fedővel (vekkernek)
Maghőmérő (opcionális)
Kis hőálló tálka


Kenyérsütés alapszabályai:

  • Az alapanyagok legyenek szoba-hőmérsékletűek!
  • Mivel az elkészítés során a tésztában légbuborékok keletkeznek, NAGYON ÓVATOSAN kell kezelni a tésztát (Lásd 3.-5. pont). Dagasztás után (1. pont), ne gyúrd, csak óvatosan, finoman enyhén olajozott kézzel dolgozz.
  • A 3-5. pontban fontos kiemelnem, hogy addig nyújtsd/húzd a tésztát, amíg az engedi. A tészta NEM SZAKADHAT!
  • A VEKKER használatát nagyon ajánlom, mert ez a legnagyobb segítség a kenyér sütésekor. Ez valójában egy darabka a tésztánkból, amivel ellenőrizni tudjuk, hogy épp hol jár a kenyér kelése. (Lásd. 2-3. pont) Ha a vekkerben duplájára-triplájára nőt a tészta és púposodik, akkor a kenyér is süthető!

 

A VEKKER a kezdetekkor és a sütés előtti állapotban.


KOVÁSZ előkészítése:

A sütés előtti nap reggelén az anyakovászból kiveszek 50 g-ot és elkeverem 100 g fehér liszttel és 80 ml vízzel. Lefedem és szobahőmérsékletlen hagyom. Befőttes gumival megjelölöm a magasságát. Ha estére meghárom-négyszereződött, akkor újra frissítek a fenti menyiségek szerint. Így reggelre akcióra kész!

Hozzávalók (kb. 900-1000 g kenyérhez):

  • 200 g friss kovász
  • 600 g BL80 kenyérliszt (A képen látható kenyérnél: 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 250 g BL80 kenyérliszt, 300 g BL55 finomliszt)
  • 3 evőkanál burgonyapehely
  • 400 ml langyos víz (25-27 fokos)
  • 15 g só
Én gyakran többféle liszttel készítettem, de elsőnek mindenképp csak BL80-ast használj!
Akármilyen lisztekkel is dolgozol majd, az alábbi arányokat ajánlják mások, ha kísérletezgetni támad kedved.

Liszt (pl. 600 g) mennyiséghez képest:
Víz: 65-80% (390-480 ml)
Só: 2-2,5 % (12-15 g)
Kovász mennyisége:
- Hűtős kelesztésnél 5-10% (30-60 g)
- Frissen kelesztésénél legalább 20-25% (120-150 g) - vagy ennél is több! Ez attól is függ, mennyire erős a kovászod!


Elkészítése:


Bekapcsolom a sütőt minimumra (kb. 30 fok).

Egy nagy keverőtálba SZITÁLOM a lisztet/liszteket, hozzáteszem a burgonyapelyhet és a vizet. Összegyúrom, dagasztom 5 percig, majd 45 percet pihentetem szoba-hőmérsékleten.

Ezután hozzáteszem a kovászt és újra 5 percig dagasztom.

Az így kapott tésztából kiveszek egy dió nagyságú darabot és egy kis üvegbe teszem, ez lesz a vekkerem! Egy villával óvatosan az üveg aljára simítom. Fontos hogy elterüljön az üveg alján. Befőttes gumival beállítom a tészta magasságát. (lásd feljebbi képen)

Miután félretettem a vekkert, hozzászórom a sót a tésztához és kb. 5 percig dagasztom, addig amíg sima, egynemű nem lesz.

Egy lapostányérral lefedem a keverőtálat. Lekapcsolom a sütőt és beteszem pihenni a tésztát.

30-45 perc után hajtogatom. VIDEO ITT Lefedem tányérral és visszateszem a sütőbe pihenni. 45 percenként ismétlem, még 3x.

Ezután laminálom, majd ismét lefedve pihentetem 45 percet VIDEO ITT.

Ezután formázom. VIDEO ITT A kelesztőkosarat lefedem egy konyharuhával és alaposan belisztezem. Formázás után beleteszem a kosárba... 1-3 órát hagyjuk pihenni. A vekkert figyelem közben, mert lehet többi idő is!

Sütés előtt felforrósítom a sütőt a legmagasabb fokozaton és a pizzavasat is. Pizzavas hiányában, azt az edényt, amibe a kenyér sülni fog. (Ez alul-felül sütési fokozaton kb. 60 perc) Egy kis hőálló edénybe vizet öntök és a sütő aljába teszem.

A tésztát lisztezett felületre borítom és hosszában egy pengével megvágom. 230 fokon kezdem a sütést, 20 perc múlva kiveszem a "vizes tálkát" és még 25-30 percet 210 fokon sütöm. (maghőmérséklete: legalább 97 fok legyen)

Kiveszem egy rácsra és letakarom egy enyhén nedves konyharuhával. Hagyom teljesen kihűlni.




2019. december 6., péntek

Sült Céklás Rizottó, Kecskesajttal, Sous Vide Szűzérmével, Rukkolával és Dióval

....Igazi őszi-téli olasz étel, amitől eldobod az agyad! Elárulom a rizottó készítés titkát, hogy bármikor be tudd dobni a csajoknál/pasiknál. Ha nincs Sous Vide-hoz berendezésed ne aggódj, süss kacsacombot a sütőbe!


Hozzávalók (4 személyre):

  • 600 g cékla (megpucolva, ujjnyi vastag szeletekre vágva)
  • 300 g rizottó (arborio) rizs
  • 1-1,5 l alaplé (hús, vagy zöldség)
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 3 közepes db salotta hagyma (vagy 1 db vöröshagyma) (apróra vágva)
  • 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 50 g peccorino romano sajt, durvára reszelve
  • 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 2 evőkanál vaj (laktózmentes)
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt tarka bors ízlés szerint

  • 100 g kecskesajt, finomra reszelve, a tálaláshoz
  • 100 g rukkola, a tálaláshoz
  • 1-2 marék dió a tálaláshoz

  • 1 db szűzérme
  • só, frissen őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma és 1 rozmaringág

Eszközök:

nagy lapos tepsi + sütőpapír
magas falú teflon serpenyő + fakanál
vágódeszka, konyhakés
Sous Vide rúd, vákuumozó


Elkészítése:


Elő melegítem a sütőt 200 fokra (alul-felül sütésen). A megpucolt céklát, ujjnyi vastag szeletekre vágom, majd ráhelyezem őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Meglocsolom egy kis olívaolajjal, majd egy kis sóval és frissen őrölt tarka borssal ízesítem. Mehet a sütőbe 50-60 percre. Akkor jó, ha a kés könnyedén beleszalad a céklába. Ha megsült, hagyom kihűlni és kis darabokra vágom. Félreteszem.

Közben a szűzérmét sózom-borsozom, majd egy rozmaringággal és 1 gerezd fokhagymával levákuumozom. 71 fokon 1 órát hőkezelem.

Felforrósítok 2 evőkanál olíva olajat és 2 evőkanál vajat, egy magas falú serpenyőbe. Rádobom a hagymát és pár perc pirítás után a fokhagymát is. Ezután felöntöm vörösborral és 1 percig erősen forralom, majd hozzákeverem a rizst. Ízesítem sóval és friss borssal. 1 merőkanálnyi alaplevet öntök alá, majd ha elfőtt, újra 1 merőkanálnyit öntök hozzá. Folyamatosan kevergetem, míg el nem fogy az alaplevem. Közben kóstolgatom és ha kell, vízzel folytatom a rizotto készítést. Addig csinálom, míg sűrű, krémes állagot és puha rizsszemeket nem kapok. Hozzáadom a cékla kockákat és a reszelt peccorino romanot. 1 perc alatt összefőzöm. Ha kell sózom, borsozom még.

Végül rukkolával tálalom, majd megszórom kecskesajttal és pirított tört dióval.


TIPP: KACSACOMB SÜTÉS:
Miután sózom-borsozom a combokat, egy magas falú tepsibe teszem. Combok sütése előtt az alsó részénél (fogantyújánál) a csont mellett körbevágom, így sütés után a "bütyköt"(amit nem is eszünk meg) könnyedén le tudom majd szedni. Egy rozmaringágat és 3 gerezd fokhagymát (héjával együtt) a combok mellé dobok. Lefedem fóliával és 2 órát 160 fokon sütöm, majd kicsit meglocsolom a combokat a saját szaftjával,  feltekerem maxra a hőfokot és fólia nélkül még 30 percet sütöm.

Ha nincs alapleved, egyszerűen egy kis natural ételízesítőre önts forró vizet!



2019. november 18., hétfő

Részeges Csirke

...ezzel nem lehet mellé fogni! Gyerekkoromban ez volt az első olyan recept amit megtanultam szakácskönyvből és amire először igazán büszke voltam! Egyből az egyik kedvenc ételem lett! Ízig vérig magyar étel és veszélyesen finom, mivel abbahagyhatatlan. Most savanyított zöldparadicsommal és rizi-bizivel tálaltam.


Hozzávalók 2 személyre:

  • 500 g csirke felső comb filé (bőr nélkül)
  • fél csomag (100 g) húsos bacon, vagy füstölt szalonna, apró kockákra vágva
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 200 ml száraz fehér bor
  • 200 ml rizskrém / tejszín / 1 kis doboz alacsony zsírtartalmú tejföl
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • frissen őrölt tarka bors

Eszközök:

Nagy teflon serpenyő+fedő
Kis tepsi+sütőpapír
Vágódeszka, konyhakés, szűrőlapát, fakanál
Keverőtál


Elkészítése:


A combokat sózom, borsozom. 

Miután előkészítettem a többi alapanyagot is, fogok egy nagy teflon serpenyőt és közepes hőfokon ropogósra pirítom a bacont. Egy szűrőlapáttal kiveszem a pörcöt és a fennmaradó forró zsírban pirítom a csirkecombokat. Kiveszem egy tányérra, majd a forró serpenyőbe dobom az apróra vágott hagymát. Miután megpirult, hozzáteszem a fokhagymát, átfuttatom, majd pirospaprikával is meghintem. Elkeverem és felöntöm fehér borral, majd 1-2 percig forralom.

Ezután visszateszem a pörcöt és a csirkecombokat a serpenyőbe. Átforgatom, majd fedő alatt, alacsony hőfokon 25-30 percig párolom,.

Közben a tejfölt, egy pici vízzel és keményítővel kikeverem.

Miután megpuhult a hús, egy szűrőlapáttal kiveszem egy tányérra.

A fennmaradó szaftot, folyamatos kevergetés mellett a keményítős tejföllel besűrítem. (Ha túl sűrűre sikeredett, vizet teszek hozzá!)

A combokat óvatosan visszaforgatom és kész is!

TIPP: tálaláskor szórhatjuk frissen vágott petrezselyemzölddel!

 

2019. november 11., hétfő

Waldorf Saláta

...egy igazi őszi finomság!


Hozzávalók:

  • 50 g marék dióbél, pirítva és durvára törve
  • 1 kis doboz joghurt
  • fél doboz kis tejföl
  • fél citrom leve
  • egy csipet porcukor
  • egy csipet só
  • 1 db (kb. 150 g Grammy Smith) zöldalma
  • 350 g zellerszár (angol zeller)
  • 150 g piros szőlő, negyedekbe vágva és kimagozva

Eszközök:

Gyalu
Vágódeszka, konyhakés
Keverőtál
Kis teflon serpenyő
Mozsár


Elkészítése:


Miután megmostam az alapanyagokat, a szőlő szemeket egyesével negyedekre vágom és kimagozom. (Ha kis szemű a szőlő, akkor elég félbe vágni!)

A diót szárazon megpirítom egy serpenyőbe. Ezután  egy mozsárba öntöm és durvára töröm.

A zellerszárakat és az almát, egy keverőtálba, vékony csíkokra gyalulom.

A joghurtot, tejfölt, a citrom levet, a sót és a porcukort alaposan kikeverem, majd óvatosan összeforgatom a dióval, a szőlővel, a gyalult almával és zellerszárral.

1 órára a hűtőben pihentetem.


2019. október 17., csütörtök

Karfi's BBQ Poutine, Hasselback Bugonyával

...Kanadai rakott sültkrumpli, kicsit másképp. Eredetileg a hasábburgonyát megszórják sajttal és Gravy szószt öntenek rá. Így köretként és önmagában is élvezetes csemege. Most egy kicsit továbbgondoltam és BBQ pulled porkkal, sok zöldséggel tuningoltam. A hasábburgonyát pedig Hasselback burgonyára cseréltem. Egyszerűen fantasztikus hétvégi kaja, amit neked is ki kell próbálnod!


Hozzávalók (6-8 személyre):

  • 1 konzerv vörösbab (vagy 300 g fagyasztott, előfőzve!)
  • 1 konzerv kukorica (vagy 300 g fagyasztott, előfőzve!)
  • 150 g sűrített paradicsom
  • 3-4 dl BBQ szósz (a kedvenced tökéletes lesz)
  • 800 g sertés karaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma, kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 400 g cukkini, kockákra vágva
  • 1 zöld kaliforniai paprika, kockákra vágva
  • 2 evőkanál olíva olaj

Köret (Hasselback burgonya):
  • azonos méretű burgonyák (fejenként 1 db, vagy több pici)
  • frissen őrölt tarka bors
  • 1 evőkanál olaj

Tálaláshoz:
  • reszelt fehér Cheddar sajt
  • újhagyma, vékony karikákra vágva
  • petrezselyemzöld
  • tejföl (opcionális)


Eszközök:

Magas falú tepsi+alufólia
Lapos tepsi+sütőpapír
3 literes lábas+fedő
Teflon serpenyő
Vágódeszka, konyhakés


Elkészítése:


A karajt sózom-borsozom és egy forró serpenyőbe, egy kevés olajon körbepirítom, majd egy tepsibe teszem és megkenem BBQ szósszal. Lefedem alufóliával, 1 dl vizet öntök alá és 140 fokos előmelegített sütőbe teszem 4 órára.

Közben a Hasselback burgonyához a krumpli alját egyenesre vágom (talpat vágok neki, hogy stabilan álljon!), majd sűrűn beirdalom. Egy lapos tepsire fektetett sütőpapírra teszem, majd sózom, borsozom és átforgatom egy pici olajban. A sütőbe, a hús fölé teszem, az utolsó egy órában!

Közben zöldségeket előkészítem és felkockázom.

Egy 3 literes lábosba olívaolajat hevítek és megpirítom benne a hagymát. Miután világosbarna lett megfuttatom rajta a fokhagymát, majd hozzáteszem az átmosott kukorica és bab konzerveket, a kaliforniai paprikát és a cukkinit. Ízesítem sűrített paradicsommal, kb. 2 dl BBQ szósszal, sóval és frissen őrölt tarka borssal. Felöntöm annyi vízzel, amennyi épp ellepi! Fedő alatt 15 percig csendesen főzöm.

Miután letelt a 4 óra sütés, kiveszem a húst pihentetni, de a burgonyákat bent hagyom. A sütőt felnyomom maxra és grillre kapcsolom. 15 percig sütöm még.

A húst két villával rostjaira szedem és belekeverem a zöldséges raguba. A hús szaft egy részét is beleöntöm. Ha kell sóval és plusz BBQ szósszal ízesítem.

Tálaláskor egy mélytányérba teszem a sültburgonyát, rámerem a BBQ-s ragut. Megszórom reszelt Cheddar sajttal, újhagymával és petrezselyemzölddel.



2019. augusztus 6., kedd

Thai Laksa

...Thaiföld, Malajzia, Szingapúr, Indonézia térségében és körülötte mindenhol fellelhető a Laksa, ami egy államonként, városonként és szakácsonként is eltérő laktató leves(egytálétel). A legkedveltebb és legelterjedtebb formája a rákos, tengeri herkentyűs. Ami nagyjából minden esetben kell: rizstészta, babcsíra, kókusztej, citromnád, galangal, kurkuma, gyömbér, fokhagyma, chili, tojás és korianderzöld. Sok sok utánanézéssel arra jutottam, hogy baromi nehéz autentikusan megfőzni ezt az ételt, mivel olyan friss összetevők kellenek hozzá, amik itthon nagyon nehezen beszerezhetőek. Autentikus elkészítésnél első lépésként friss piros curry pasztát készítenek, ehhez túl kényelmes ember vagyok és megelégszem az ázsiai boltból beszerzettel. Ettől függetlenül a recept ajánl leírom, hogyan készítsd, ha mégis belevágnál! Leginkább a Tom Kha leves ikertesójának hívnám! El fogod dobni az agyad az ízektől, ezt garantálom! A tengeri élőlényeket kihagytam, mindenkinek elérhető csirkével készült.


Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 nagy evőkanál Tom Kha paszta
  • fele annyi thai piros curry paszta
  • 1 evőkanál lime lé
  • 1 evőkanál citrom lé
  • 1 teáskanál kurkuma por
  • 2 evőkanál halszósz
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 fokhagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 2,5 L víz
  • 500 g csirkehús, kockákra vagy csíkokra vágva
  • 500 ml kókusztej
  • Rizstészta
  • Szójabab/mungóbab csíra, a tálaláshoz
  • lime gerezd a tálaláshoz
  • Félbe vágott főtt tojás/omlett csíkok (1 tojás/adag)
  • frissen vágott korianderzöld a tálaláshoz

Opcionális hozzávalók:
  • Tofu kockák (olajba kisütve)
  • Pak Choi
  • Fafül, vagy Shitakee gomba (ha szárított, akkor legalább 2 órát áztatom!)
  • Sárgarépa csíkok

Eszközök:

5 literes lábas+fedő
3 literes lábas+fedő
Vágódeszka, konyhakés
tésztaszűrő
sajtreszelő
teflon serpenyő


Elkészítése:


A 3 literes lábost háromnegyedig töltöm vízzel és beáztatom a rizstésztát.

Miután előkészítettem a hozzávalókat, az 5 literes lábosba pár evőkanál olajat hevítek és megpirítom benne a vöröshagymát. A vége felé hozzákeverem a fokhagymát, majd felöntöm fél liter vízzel.

Hozzáadom a Tom Kha pasztát, a piros curry pasztát, a lime és citrom levet, a halszószt, a kurkumát, a barna cukrot és végül belereszelem a gyömbért. Egy fakanállal csomómentesen kikeverem, majd hozzáteszek még 2 liter vizet.

Felforralom, és közben hozzáteszem a csirkehúst is (+a gombát). Forrás után 5 percig, csendesen főzöm.

A felcsíkozott répát és pak choit is beleteszem és 1 percig főzöm még.

Közben a beáztatott rizstészta alatt felkapcsolom a hőfokot. Néha keveregtem, hogy ne tapadjon össze, de nagyjából ahogy a víz a gyöngyözni kezd, már kész is van! Leszűröm és hideg vízzel lehűtöm. Lecsepegtetem.

A tojásokat felverem és kevés olajon egy teflon serpenyőben "palacsintát" sütök. (de főtt tojást is készíthetsz!) Miután kisült, vágódeszkára teszem és felcsíkozom. Félreteszem.

Miután minden megpuhult a levesben, hozzáöntöm a kókusztejet. Lehúzom a tűzről!

Tálalás: rizstészta, leves, friss babcsíra, sült tojás csíkok és frissen vágott korianderzöld




(eredeti friss) Curry paszta 
  • 8 kis piros chili (kimagozva, felvágva)
  • 1 közepes vöröshagyma, felkockázva
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér, kis kockára vágva
  • 1 hüvelykujjnyi galangal, kis kockákra vágva
  • 1 hüvelykujjnyi kurkuma, kis kockákra vágva (vagy 1 evőkanál kurkuma por)
  • 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 kis fej vöröshagyma, felaprítva
  • 4 szál citromnád (fehér része), vékony karikákra vágva
  • 6 szem kesudió, megvágva
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál rákpaszta (belachan) (elhagyható)
  • citrom vagy lime gerezdek a tálaláshoz
  • + Opcionális fűszerek (sok helyen ezek se maradnak ki!):
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag

Az egészet egy késes robotgéppel, paszta sűrűségűre pépesítem. Ha kell olajjal lazítom! Egy serpenyőbe teszem és pár percig főzöm! Felhasználás után a maradékot a fagyasztóba téve, hosszú ideig tárolható!

2019. február 25., hétfő

Sós pite - Bolognai és Spenótos-juhsajtos

...elhoztam nektek egy szuperjó, "majdnem paleo" pizzatészta szerű receptet, két klasszikus töltelékkel....mini pite formában zárva! Sokfajta paleo tésztareceptet próbáltam és arra jutottam, hogyha egy kis pizzaliszttel készítem, sokkal jobb állaga lesz a tésztának, így könnyebb dolgozni vele és élvezhetőbb a végeredmény! Csupán egy mini pite készítő formára lesz szükséged! (lejjebb az eszközöknél megtalálod!) Ha nincs, marad a régi forma!


Hozzávalók:

Tésztához (10 db):
  • 1,5 dl magtej, vagy tehéntej
  • 1,5 dl langyos víz
  • 20 g friss élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 púpos teáskanál útifűmaghéj
  • 200 g kukoricaliszt
  • 100 g hajdinaliszt
  • 130 g pizzaliszt
  • 2 evőkanál extra szűz olíva olaj

Bolognaihoz (10 db):
  • 50 g házi, füstölt szalonna, apró kockákra vágva
  • 1 kis fej hagyma, apróra vágva
  • 1 szál angolzeller (80-100 g)
  • 1 sárgarépa (80-100g)
  • 400 g darált marhahús
  • 500 ml passzírozott paradicsom
  • 1 dl száraz vörösbor
  • frissen őrölt bors
  • frissen őrölt szerecsendió

Spenótoshoz (5 db):
  • 450 g fagyasztott spenótlevél (kiolvasztva)
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • friss petrezselyemzöld, apróra vágva
  • 100 g lágy juhsajt
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál extra szűz olíva olaj

  • Grana Padano / Parmezán sajt
  • 1 egész tojás
  • Sütőpapír

Eszközök:

Magas falú serpenyő+fedő
Keverőtál
Teflon serpenyő+fedő
Konyhai robotgép
Sajtreszelő
Vágódeszka, konyhakés, fakanalak
Nyújtófa
Mini pite forma (nekem ilyesmi van!)
Tepsi+sütőpapír
Ecset+kis keverőtál


Elkészítése:


Bolognai
A szalonnát miután apróra vágtam, beleteszem egy magas falú teflon serpenyőbe és közepes hőfokon zsírjára sütöm. Néha megkeverem. A sült szalonna mellé teszem a hagymát és a zöldségeket, aranybarnára pirítom.


Közben a megpucolt sárgarépát az angol zellerrel és fokhagymával együtt felkarikázom és egy késes robotgépbe teszem. Összeaprítom.


A lepirult hagymához teszem a darált marhát és fehéredésig pirítom. Utána hozzáadom a répás keveréket és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem. 1 perc után felöntöm a borral és az alaplével. 2 perc forralás után hozzáteszem a passzírozott paradicsomot. Miután elkevertem, tartalékon, fedő alatt párolom másfél órát. Közben gyakran átkeverem. Miután kész, kézmelegre hűtöm!



Spenótos-juhsajtos
Egy serpenyőbe öntöm az olíva olajat és hozzáteszem a kiolvasztott spenótot, a fokhagymát, majd ízesítem sóval, borssal. Közepes hőfokon 5 percig párolom. Ezután hozzákeverem az útifűmaghéjat, a petrezselyemzöldet és a juhsajtot. Alaposan kikeverem és félreteszem hűlni.


Sós pite tészta
Egy mérőhengerbe kimérem a folyadékokat, majd kicsit megmelegítem, hogy langyos legyen. Belemorzsolom az élesztőt és hozzáteszem a cukrot. Egy villával kikeverem, majd félreteszem. Felfuttatom.

Amíg várok egy nagy keverőtálba kimérem a liszteket. Hozzáteszem a sót és az útifűmaghéjat. Alaposan összekeverem. Miután felfutott az élesztő, beleöntöm a keverőtálba lévő száraz hozzávalókhoz és hozzáöntök 2 evőkanál olíva olajat. Addig gyúrom a tésztát, míg el nem válik a tál oldalától. Lefedve 1 órát kelesztem.

A kelesztés alatt elkezdem a sütőt előmelegíteni 200 fokra.

Fogok egy darab megkelt tésztát és 1-2 mm vastagra nyújtom. Kivágom a formával. Félreteszem. Ügyelek hogy mindig, minden nagyon lisztes legyen, különben letapad! Akkor töltöm meg a pitéket, ha már be tudod tenni a sütőbe, különben a tészta megszívja magát és szétesik!
2-3 evőkanál töltelékkel töltöm a formákat!

Sütés előtt lekenem felvert tojással és megszórom parmezán sajttal! 200 fokon lul-felül sütési módon, 30 perc alatt aranybarnára sütöm.